STIGAO ZAHTJEV SUDA U ZAGREBU

Odbjegli Kutle korak bliže zatvoru u BiH

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.03.2011 11:15
  • Objavljeno 24.03.2011 u 11:08
Miroslav Kutle

Miroslav Kutle

Izvor: Pixsell / Autor: Igor Kralj/24sata

Ministarstvo pravosuđa Bosne i Hercegovine dobilo je zahtjev Županijskog suda u Zagrebu za izvršenje kazne od dvije i pol godine zatvora izrečene Miroslavu Kulti zbog gospodarskog kriminala, potvrđeno je u četvrtak Hini

Zamjenik ministra pravosuđa BiH Nikola Sladoje kazao je kako će zahtjev iz Hrvatske posredstvom Ministarstva pravde Federacije BiH biti proslijeđen nadležnom sudu.

"Kutle ima prijavljeno prebivalište u Sarajevu i slijedom te činjenice za njegov slučaj nadležan je Županijski sud u Sarajevu", kazao je Sladoje.

Prema uobičajenoj proceduri Županijski će sud zakazati raspravu na kojoj će saslušati stajališta tužiteljstva i Kutline obrane i nakon toga donijeti odluku o priznavanju kazne izrečene u Hrvatskoj ili eventualno njezinu smanjenju. Prema odredbama međudržavnog sporazuma nije moguće izreći veću kaznu od prvobitne.

Predmet Miroslava Kutle dostavljen je BiH sukladno odredbama međudržavnog sporazuma koji predviđa uzajamnu pomoć u izvršenju kaznenih sankcija u slučaju osoba koje zlorabe institut dvojnog državljanstva.

Temeljem tog sporazuma do sada je na izdržavanje kazne upućen Branimir Glavaš koji je u Hrvatskoj pravomoćno osuđen zbog raznih zločina u Osijeku.

Kutlu je pravomoćno na dvije godine i osam mjeseci zatvora u rujnu 2010. godine osudio Županijski sud u Zagrebu smanjivši mu prvotno izrečenu kaznu za četiri mjeseca. Taj je sud ocijenio kako je opravdano Kutli smanjiti kaznu zatvora jer, unatoč njegovoj vodećoj ulozi u kriminalnoj aktivnosti, kod izricanja prvostupanjske presude od tri godine zatvora nije u dovoljnoj mjeri došla do izražaja okolnost protoka vremena od izvršenja kaznenog djela te podaci iz kaznene evidencije da se Kutle ponovno ne pojavljuje kao počinitelj kaznenih djela.

Kutle je osuđen zbog malverzacija u pretvorbi zagrebačkog "Gradskog podruma", a nakon izricanja presude pobjegao je u BiH gdje i sada živi.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi