odluka vlade

Odbijeni oporbeni, a prihvaćeni HDZ-ovi amandmani, evo koji

14.12.2023 u 13:03

Bionic
Reading

Vladini predstavnici odbili su u četvrtak 70-ak oporbenih amandmana na nekoliko zakonskih prijedloga, a prihvatili po tri amandmana HDZ-a na zakone o humanitarnoj pomoći te o plaćama u državnim i javnim službama

Prihvaćeni amandmani HDZ-a na zakon o humanitarnoj pomoći odnose se na izdavanje uvjerenja o nevođenju kaznenog postupka samo na zahtjev osobe na koju se uvjerenje odnosi.

Na zakon o plaćama u državnim i javnim službama amandmani se odnose na zadržavanje dodataka na plaću službenicima i namještenicima osnovnih škola koji sudjeluju u eksperimentalnom programu te na uređenje dodataka pravosudnim policajcima zbog rada u posebnim uvjetima.

Amandmani oporbe na zakon o doplatku za djecu, zakon o turizmu, zakon o socijalnoj naknadi za starije, obiteljski zakon , zakon o obveznim mirovinskim fondovima i ostale nisu dobili zeleno svjetlo Vlade.

Živimo u trenutku enormne stambene krize, cijene kvadrata i najamnine otišle su u nebo, kazala je Raukar Gamulin (Možemo) tražeći da se pri računanju cenzusa za dječji doplatak oduzme iznos koji obitelj plaća za najamninu ili ratu stambenog kredita.

Davor Dretar (DP) ustvrdio je da predstavničko tijelo lokalne jedinice ne može donositi odluke o zabrani rada lokala i privatnog smještaja, zatraživši da se iz zakona o turizmu izbriše taj članak.

Uz ostale, nije prošao ni amandman SDP-a na zakon o nacionalnoj naknadi za starije osobe da se ta naknada usklađuje dva puta godišnje obzirom na rast cijena i bruto plaća uvažavajući u 100-postotnom iznosu povoljniji faktor. Cijene su od 2021. rasle u prosjeku 25 posto, a posebno je pogođen stariji dio populacije, kazala je Boška Ban Vlahek (SDP).

SDP nije imao sreće ni s amandmanom da se pravo na inkluzivni dodatak prizna i osobama u organiziranom smještaju odnosno udomiteljstvu. Istu sudbinu doživio je i amandman Možemo da se inkluzivni dodatak usklađuje jednom godišnje za inflaciju i kretanje plaća.

I kod izmjena zakona o obveznim mirovinskim fondovima oporbeni amandmani nisu naišli na razumijevanje. Tako nije prošao ni prijedlog Marijane Puljak (Centar) da se zabrani alternativnom investicijskom fondu ulaganje u Hrvatsku, kao ni prijedlozi klubova Fokusa i Reformista te DP-a da se briče članak o osnivanju alternativnog investicijskog fonda.

Nezavisna Ružica Vukovac tražila je brisanje odredbe o nagrađivanju u zakonu o plaćama u državnoj i javnim službama smatrajući da će izvrsne ocjene dobivati favorizirani službenici koji su najvjerniji rukovodećim osobama.

O amandmanima, kao i samim zakonima Sabor će glasovati u u petak kada ujedno završava redovito zasjedanje.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'