odluka suda

Odbačen zahtjev Grada Splita za smjenu direktora VIK-a Tomislava Šute

10.02.2023 u 07:07

Bionic
Reading

Trgovački sud u Splitu nije prihvatio zahtjev Grada Splita za smjenom direktora Vodovoda i kanalizacije (VIK) Split Tomislava Šute, koji će biti privremeni direktor te gradske tvrtke do izbora novog direktora na natječaju

Takvo rješenje Trgovačkog suda u Splitu uslijedilo je dva tjedna nakon što je sjednica Skupštine splitskog Vodovoda i kanalizacije 23. siječnja izazvala proturječna tumačenja.

Naime, zamjenik gradonačelnika Splita Bojan Ivošević tvrdio je da je v.d. direktora te tvrtke Tomislav Šuta smijenjen, dok je Šuta to opovrgavao, ističući kako se radi o nezakonitom pokušaju da ga se smijeni.

Sudac Trgovačkog suca Ivo Bakalić, prema pisanju Slobodne Dalmacije, donio je rješenje kojim se odbija zahtjev Grada Splita za "upis u sudski registar brisanja člana uprave" (Tomislava Šute), pri čemu je takav zahtjev ocijenio neosnovanim.

"Utvrđeno je da je zahtjev za upis u sudski registar neosnovan iz razloga što je prijava potpisana od strane Grada Splita koja nije osoba ovlaštena za zastupanje i od strane predsjednika nadzornog odbora,", obrazložio je Bakalić.

Po Bakalićevim riječima, odluka o opozivu člana uprave donesena je običnom većinom,a ne dvostrukom većinom, što je, po njegovu tumačenju, u suprotnosti s mišljenjem Ministarstva gospodarstava  i održivog razvoja, iz kojeg bi proizilazilo da je dvostruka većina potrebna kako za imenovanje člana uprave, tako i za njegov opoziv.

Dodao je kako se takvim stajalištem sprječava mogućnost da se u "bilo kojem trenutku običnom većinom može izazvati kriza upravljanja" ove tvrtke kojoj je Grad Split većinski vlasnik.

Trgovački sud je odbacio zahtjev Grada Splita da se umjesto Šute za privremenog direktora VIK-a imenuje njegov zamjenik Tomislav Prljević.