'nismo zadovoljni'

Puljak: Raspisat ćemo natječaj za novog direktora Vodovoda i kanalizacije

27.01.2023 u 14:07

Bionic
Reading

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak najavio je u petak da će se uskoro raspisati natječaj za izbor ravnatelja Vodovoda i kanalizacije, a za v.d. direktora te tvrtke Tomislava Šutu je rekao da je to bivši direktor koji nije realizirao niti jedan projekt, zbog čega grad ima gubitke vode oko 58 posto

"Mi nismo zadovolji radom bivšeg direktora Šute te ćemo raspisati natječaj i nadam se da ćemo dobiti dobrog kandidata za direktora VIK-a kako bi se realizirali projekti kanalizacije i smanjili gubitci vode", rekao je Puljak novinarima prije današnjeg početka sjednice Gradskog vijeća.

Po njegovim riječima, u posljednje četiri godine VIK, jedna od najvažnijih tvrtaka u Splitu, nije realizirao niti jedan projekt na području Splita iako je iz te tvrtke to obećano.

"VIK je obećao započeti radove na izgradnji Ulice Ivana Pavla II. na Žnjanu, i to se nije dogodilo, ali mi smo spremni i sada ćemo započeti radove jer ne možemo čekati njih", rekao je.

Puljak je također rekao da kasni projekt kanalizacije u Žrnovnici te izgradnja pročišćivača vode u Splitu.

"Sve to pokazuje da bivši direktor VIK-a Šuta ima loše rezultate i ja ga pozivam da dođe biti vijećnik HDZ-a i vođa oporbe u Gradskom vijeću i s nama zajedno raspravlja o problemima u Splitu i pokaže svoje sposobnosti, a ne da se krije iza pozicije kojom ga HDZ uhljebljuje", istaknuo je Puljak.

Ustvrdio je kako Šuta za direktora VIK-a nije došao po sposobnostima, nego zato što je član HDZ-a. Pozvao ga je da se angažira u privatnom sektoru i pokaže svoje sposobnosti.

Po Puljkovim riječima, prilikom nedavnog posjeta Splitu izaslanstva Europske investicijske banke rečeno im je da Grad Split ima gubitke vode 58 posto, čime su bili šokirani.

Na upit da prokomentira tužbu Grada Kaštela protiv Splita zato što želi smijeniti direktora VIK-a Šutu običnom a ne "dvostrukom većinom", što je po ocjeni Grada Kaštela nezakonito, Puljak je kratko odgovorio kako "svatko ima svoje pravo"

Različita tumačenja uloge "dvostruke većine" nastala su u vezi sa sjednicom Skupštine Vodovoda i kanalizacije, održane u ponedjeljak, na kojoj je od 13 članova (jedinica lokalne samouprave) bilo njih 11. Zamjenik gradonačelnik Splita Bojan Ivošević, koji je na toj sjednici zastupao Grad Split, rekao je da za smjenu Šute nije potrebna "dvostruka većina", nego obična većina.

Šuta, s druge strane, tvrdi suprotno te ističe kako je za smjenu potrebna "dvostruka većina", što znači da je Gradu Splitu kao većinskom vlasniku tvrtke potrebna potpora još šest članova Skupštine. To se, kaže Šuta, nije dogodilo, nego je od 11 nazočnih članova Skupštine samo Grad Split bio za njegovu smjenu.