ŽENE U POLITICI

Od zapisničarke i Suzane do željezne lady

jadranka kosor žene lideri

jadranka kosor žene lideri

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Ranko Šuvar

Premijerka se okitila brošem u obliku metle, a zauzima se za veći broj žena u politici pa bi se muški kolege mogli zabrinuti. Biti Hrvatica i uspjeti u politici odnosno zasjesti na čelne pozicije, nije lako! Koliko je znoja, truda, rada, ali i sretnih okolnosti potrebno, najbolje zna premijerka Jadranka Kosor koja je danas u Zagrebu otvorila konferenciju Za žene u politici, izvještava Večernji list

Svim ženama koje se žele okušati u politici poručila je da se same moraju izboriti za svoje mjesto, da se ne boje i da bi kao žene trebale više podupirati žene.

'Ne dajte se obeshrabriti ni ako vas budu nazivali kuharicom, čuvaricom ognjišta, zapisničarkom, pa i Suzanom. Nasmijte se i krenite dalje – poručila je ženama Jadranka Kosor, prisjetivši se svojih 'nadimaka' kojima su je častili bivši premijer, za kojeg je bila zapisničarka te predsjednik Mesić, za kojeg je postala Suzana. No osim na svoje nadimke, premijerka je podsjetila političke čelnike i na to da vode računa o tome koga stavljaju na svoje izborne liste.

'Parlamentarni su izbori 2011. godine. Stranke bi već sada trebale razmišljati o listama i kako dostići kvotu od 50 posto žena na njima. Ali nije dovoljno samo staviti nekoliko žena na listu. Treba ih staviti na čelne pozicije i s njima voditi bitku za Sabor', rekla je te dodala da će kao predsjednica HDZ-a i sama primijeniti taj savjet. Muškarcima u HDZ-u tako neće biti lako, jer im se šefica već nekoliko dana kiti prigodnim brošem u obliku metle, a sada i javno daje do znanja da oko sebe želi više žena.

Simbolika metle

'Poznato je da volim broševe. Ovo je jedan krasan koji su dali izraditi prijatelji koji me jako vole. Svaki broš ima simboliku, pa tako i ovaj. U svaki posao, pa i moj, treba unijeti malo radosti', komentirala je ukras J. Kosor.

Time bi i sama poslušala svoj savjet, jer do sada ni jednoj nije dala čelnu poziciju. Ionako joj je, dala je naslutiti, uzor 'željezna lady' Margaret Thatcher koja je na čelu V. Britanije bila tri mandata.

'Prije 60 godina, ni jednu europsku državu nije vodila žena. Danas su one na čelu osam zemalja', istaknula je hrvatska premijerka.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi