PROCJENE STRUČNJAKA

Od svinjske gripe u Hrvatskoj će umrijeti do 60 ljudi

Bionic
Reading

U Hrvatskoj bi od posljedica svinjske gripe tijekom jeseni i zime, prema stopama smrtnosti u državama koje su već prošle epidemiju, moglo umrijeti između 20 i 60 osoba, i to uglavnom bolesnika koji otprije imaju narušeno zdravlje

Iznosi to epidemiolog doc. dr. Mladen Smoljanović s Katedre za javno zdravstvo splitskog Medicinskog fakulteta, objašnjavajući kako se predviđanja temelje na podacima s južne hemisfere gdje je, budući da je ondje sada proljeće, epidemija završena. Donja granica broja umrlih izračunata je, navodi, prema podacima iz Novog Zelanda, a gornja prema argentinskoj statistici.

'Vjerojatnije je da će stopa smrtnosti kod nas biti niža, slična onoj u Novom Zelandu, s obzirom na sličnu organizaciju zdravstvenog sustava i visoku dostupnost zdravstvene zaštite. No treba reći da nema mjesta panici i da se ne radi o 'virusu ubojici', kako su ga ishitreno i pogrešno najavili, nego o običnom virusu, sa stopom mortaliteta u odnosu na opću populaciju manjom od one koja se navodi za običnu sezonsku gripu', kaže dr. Smoljanović za Slobodnu Dalmaciju.

Dr. Smoljanović navodi kako je na južnoj hemisferi do 26. listopada umrlo 1102 oboljelih, što daje stopu od 7,8 umrlih osoba na milijun stanovnika, dok od takozvane obične gripe, prema službenim podacima, godišnje umre osam do deset puta više, čak do stope od 75 umrlih na milijun stanovnika. Pri tome, dodaje dr. Smoljanović, treba uzeti u obzir da je južna hemisfera epidemiju prošla bez cjepiva, što znači da bi broj zaraženih i umrlih, sa specifičnim cjepivom, bio još manji.

'Konačne prognoze za sezonu 2009/2010, bez primjene cjepiva protiv gripe, predviđaju najviše 55 tisuća umrlih u cijelom svijetu, odnosno najviše 35 tisuća nakon provedenog cijepljenja. Procijenite sami koliko je to puta manje od 250 do 500 tisuća umrlih u sezoni obične gripe, koliko ih, prema službenim statistikama, umre svake godine. Možda to pod upitnik stavlja dosadašnje podatke o broju umrlih od gripe', poručuje dr. Smoljanović.

Naglašava i da je svaka gripa teška bolest dok se ne preboli i ne smije se podcjenjivati, što mora biti jasno svakom bolesniku i liječniku. Međutim, dodaje, treba reći i da je zloglasna svinjska gripa zapravo obična gripa te da se Svjetska zdravstvena organizacija, prema njegovu mišljenju, ishitreno potrudila proglasiti pandemiju i ekspresno, neutemeljeno uvesti krajnu fazu protuepidemijskih mjera još u lipnju.