PRAVE NE ŠPANJOLSKE

Od sutra na tržnice stižu vrgoračke jagode

  • Autor: Jure Divić
  • Zadnja izmjena 03.05.2012 11:04
  • Objavljeno 03.05.2012 u 09:48
Vrgoračka jagoda 0 (2)

Vrgoračka jagoda 0 (2)

Izvor: tportal.hr / Autor: Jure Divić

Od sutra na svim tržnicama u Hrvatskoj u ponudi će biti prava vrgoračka jagoda – najavljuju iz Udruge proizvođača jagoda iz Vrgorca, koji su proteklih par tjedana vodili žestoku borbu s nakupcima i prodavačima koji su uvozne jagode prodavali pod vrgoračke i tako varali kupce

Na zagrebačkoj tržnici pojavili su se prodavači koji su prodavali španjolske jagode pod vrgoračke, varali kupce lošijom kvalitetom i ugrozili vrgoračke proizvođače koji su ionako ove godine puni problema zbog vremenskih nepogoda koje su pogodile sve voćare pa tako i uzgajivače jagoda.

Zbog snijega u veljači koji je zatrpao Vrgoračku krajinu, kasnila je vegetacija i cvjetanje jagoda na vrgoračkim poljima, tako da ove godine jagode kasne oko 25 dana i nisu je mogli imati u travnju, kako je do sada bio običaj, kazao nam je jedan od najpoznatiji vrgoračkih proizvođača jagoda, Davor Kraljević s Oraha.

Danas počinje berba, plasman na splitske i zagrebačke tržnice, a istodobno će početi otkup jagode u otkupnim stanicama Agrofruktusa, koji otkupljuje jagode za potrebe trgovačkog lanca Konzum. Otkupna cijena je od 19 do 25 kuna za kilogram, a ove godine će se s vrgoračkih polja ubrati oko 800 tona.

Prve će se na tržnicama naći jagode sorta miss i miranda, poznate po ranom dozrijevanju i po tome što zahtijevaju zdravo tlo, a sadrže visok udjel vitamina C; bogat su izvor fitonutrijenata i antioksidansa te imaju uravnotežene doze kalija, kalcija, fosfora, magnezija i željeza.

Sorte miss i miranda dokazano potpomažu imunološki sustav i imaju i snažnu antioksidativnu moć. Zbog svih nabrojenih svojstava, vrgoračke jagode svojom kvalitetom su se probile na tržištu i Vrgorčani se ljute kada se na tržnicama podvaljuju španjolske jagode pod vrgoračke, koja izgledom sliče, ali nemaju kvalitetu. Slično je i s ostalim jagodama i sve je veći problem to što nakupci i trgovci pod etiketom vrgoračkih kupcima podmeću svakojake jagode.

Kako doznajemo od vrgoračkih uzgajivača, jedino virovitičke jagode se ne prodaju pod vrgoračke, jer su drugačije i kasnije dozrijevaju, a sa svim ostalima imaju problema s kojima se moraju boriti na tržištu pa je stoga pedeset najvećih uzgajivača jagoda s područja Vrgoračke krajine osnovalo udrugu, koja bi se brinula o ambalaži, etiketama i nadzoru otkupa vrgoračkih jagoda.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi