PULS BIRAČA

Od prosvjeda profitirali Lesar i desnica

04.03.2011 u 13:01

Bionic
Reading

Redovito mjesečno istraživanje agencije Promocije plus o društvenim i političkim preferencijama CRO Demoskop, koje je provedeno u prva tri dana ožujka pokazuje sljedeće trendove: doživljaj rada Vlade nikad nije bilo lošiji; zamijećen je pad popularnosti vladajućeg HDZ-a, ali i oporbenog SDP-a. Od prosvjednih zbivanja u zemlji profitirali su lijevo orijentirani Lesarovi laburisti i stranke desnice, oba HSP-a i HDSSB-u

Prema istraživanju CRO Demoskopa, hrvatski birači i dalje su najskloniji dvjema najvećim strankama SDP-u i HDZ-u, s izraženom prednošću oporbenog SDP-a. No i jedna i druga stranka bilježe pad popularnosti u odnosu na prošlomjesečno istraživanje. Naime, ovaj mjesec SDP podržava 29,9 posto Hrvata, a u veljači ih je podržavalo 31 posto. HDZ koji u ovom mjesecu podržava 19,2 posto građana bilježi pak pad od 2,7 postotnih bodova u odnosu na podršku prošlog mjeseca.

HNS je treća politička stranka u zemlji koju trenutačno podržava 5,9 posto građana, a HSS je zadržao svoje četvrto mjesto s rezultatom od 5,1 posto. I dalje se bilježi vrlo visok udio neodlučnih birača i apstinenata: oko pedeset posto ispitanika nalazi se u ove dvije skupine.

Istovremeno, lijeva koalicija i dalje je dominantan izbor budući da je podržava 41,2 posto birača, za razliku od vladajućih za koje bi trenutačno glasovalo 24,4 posto građana. No potpora lijevoj koaliciji ovaj je mjesec u odnosu na ožujak opala za 0,8 posto, a vladajući su zabilježili pad podrške za 3,4 posto.

U nadmetanju s koalicijama HSP je zabilježio bolji rezultat (četiri posto prema 3,4 posto iz veljače), kao i Laburisti (3,5 posto prema prošlomjesečnih 2,7 posto). HSLS u izboru koalicijskih i samostalnih stranačkih lista bilježi izbor od 3,8 posto (što je za 0,5 postotnih bodova slabiji rezultat od onog zabilježenog prije mjesec dana).

Politički analitičari istaknuli su kako najnoviji razvoj događaja oko protuvladinih prosvjeda iznjedrili novi fenomen u hrvatskom društvu.

Tri su teme ovaj mjesec bile u središtu interesa hrvatskih građana: rekordna nezaposlenost i nespretnosti oko objavljivanja broja nezaposlenih zanimala je 27,6 posto, zatim, slučaj branitelja Purde, koji je bio u fokusu zanimanja 23,2 posto građana; 22 posto ispitanika kao važne događaje smatra prosvjede branitelja i fejsbukovaca.

'Prvi put u povijesti neovisne Hrvatske događa se neka vrsta suradnje radikalne ljevice i radikalne desnice. Dosad je širi zamah ovakvih pokreta ograničavala upravo činjenica da jedni nisu htjeli s drugima i time su uvijek ostajali u uskom krugu. U srijedu smo, primjerice, vidjeli poruke kao što su 'Dolje kapitalizam', kakve su dosad neviđene', kazao je za tportal profesor Žarko Puhovski.

Politički analitičar Višeslav Raos također je zamijetio kako su radikalna ljevica i desnica jedinstvene i oko ulaska Hrvatske u EU. 'Situaciju u kojoj su krajnja ljevica i desnica jedinstvene oko jednog pitanja do sada nismo imali. Usto treba imati na umu da istraživanja pokazuju da potpora ulasku u EU nije na visokoj razini. To pak pokazuje da Vlada u proteklih pet godina nije uspjela dovoljno iskomunicirati poruku o EU-u prema građanima. Što će se dalje događati, bit će zanimljivo promatrati jer je to u ovom trenutku nemoguće predvidjeti', istaknuo je Raos.

Valja istaknuti kako je upravo ljevičar Dragutin Lesar sudjelovao na zagrebačkom 'facebook prosvjedu' u srijedu revoltiran izjavom europskog izvjestitelja za Hrvatsku Hannesa Swobode koji je izjavio kako bi RH trebala prvo zaključiti pristupne pregovore s EU, a tek onda raspisati izbore. Političari radikalno desnih stranaka sudjelovali su pak na braniteljskim prosvjedima, na kojima su se, između ostalog, izvikivale antieuropske izjave.