VELIKA PROMJENA

Od ponoći novi sustav prikupljanja i odvoza otpada. Je li Zagreb spreman?

30.09.2022 u 22:24

Bionic
Reading

Jedno od češćih pitanja među stanovnicima glavnoga grada posljednjih dana je - jeste li već kupili ZeGe vrećice za miješani otpad? Sutra na snagu stupa novi model njegova prikupljanja i odvoza. No, mnogima i dalje nije jasno kako bi sve trebalo funkcionirati u praksi. Čeka se i odluka suda o mnogim prijavama koje su podnesene zbog uvođenja takvoga modela.

Još samo do ponoći Zagrepčani mogu bacati otpad kako su naviknuli, a od subote sve po novim pravilima.

Osim za građane, novi je model ispit i za Čistoću koja je zadužena za odvoz i kontrolu.

- Ako Čistoća sada nije u mogućnosti voziti svaki tjedan redovno, pitam se kako će to izgledati ubuduće, kazala je Bojana Šošić, predstavnica suvlasnika za nekoliko zgrada te dodala da je Zagreb zatrpan smećem. Problem je što će Zagreb od kantograda postati boksograd, izjavila je za Dnevnik HRT-a.

- Šest bokseva velikih i tri malo manja su vrijednosti 200.000 kuna. Znači, sad će sve moje zgrade trebati dignuti kredit da bi platili bokseve, dodaje Šošić.

Nekadašnji košarkaš, stanovnik glavnog grada, nije protiv vrećica i odvajanja otpada, ali upozorava.

- U teoriji sam apsolutno za to da se nešto napravi s otpadom u ovom gradu. Problem je u tome što u logističkom smislu mislim da nije napravljeno, ako ne ništa, ono napravljeno je vrlo malo, rekao je Zoran Čutura.

U središtu grada kanti više ne smije biti, a miješani komunalni otpad smjet će se odlagati isključivo u plave ZG vrećice kojih je danas u Holdingu, ali i u nekim trgovinama manjkalo. Gradonačelnik to objašnjava nespremnošću trgovačkih lanaca koji su se u distribuciju uključili u zadnji čas.

  • +10
Konferencija za medije o otpadu u Zagrebu Izvor: Cropix / Autor: Zeljko Puhovski

- Mogu reći da je prodano 450.000 paketa tj. četiri i pol milijuna vrećica u ovih nešto manje od dva tjedna. U tom smislu građani doista na neki način očito žele red, kazao je Tomislav Tomašević, gradonačelnik Zagreba.

Potražnju za plavim vrećicama i njihove cijene s novinarima je komentirao i predsjednik Vlade Andrej Plenković. Novinari su ga pitali je li kupio vrećice.

- Jesam, jučer smo o tome razgovarali, 80 kuna ove od 40 litara, dosta. Nije malo. Sigurno će biti skuplje, ne morate biti dobar matematičar da skužite. Ja mislim da je ovo dosta naglo rješenje, ali vidjet ćemo hoće li biti efekata na čistoću grada i hoće li ljudi raditi trijažu, rekao je premijer.

Tko više bude odvajao, manje će plaćati, a onima koji se ne budu držali pravila - prijete kazne od 700 do 1000 kuna.