KORONAVIRUS I HLADNOĆA

Od ponedjeljka trijaža u garaži KBC-a Zagreb, posljednje pripreme u tijeku

11.10.2020 u 20:51

Bionic
Reading

Zbog koronavirusa prije sedam mjeseci ispred bolnica postavljeni su trijažni šatori ili kontejneri, kako bi se spriječio prodor virusa u bolničke ustanove. No s dolaskom hladnijih dana traže se druga rješenja, pa će se, primjerice, u našem najvećem kliničkom centru, od sutra trijaža ipak obavljati u zatvorenom prostoru

'Dakle, ovo je trijažno mjesto za sve osobe i sve posjetitelje KBC-a koji se parkiraju u garažu, ovdje će djelatnici naši provesti trijažni postupak i ovdje je dakle ulaz u spojni hodnik. Za sve teško pokretne pacijente djelatnici KBC-a će voziti na sjedećim kolicima ljude do svih naših objakata', rekla je Ana Ljubas, glavna sestra KBC-a Zagreb, za HRT.

U tijeku su posljednje pripreme.

'Kako ide je li sve spremno? Je, znači još trebamo putokaze s obje strane ulaza u garažu. Radim u intenzivnoj jedinici i došla sam pomoći danas pripremiti sve za pacijente za trijažu', navodi Gordana Tkalčić, medicinska sestra.

Da se izbjegnu gužve pacijente se naručuje i poziva telefonom ali i elektroničkim putem.

'Molio bih ljude da, ja ih razumijem, ali ako je naručen u 10 ne mora dolaziti u 8 sati jer time nepotrebno povećavamo gužvu u čekaonicama. Svaki dan kroz KBC Zagreb u smislu konzilijarne polikliničke zaštite i stacionara i dnevnih bolnica prođe oko 4500 korisnika naših usluga', rekao je prof. dr. sc. Ante Ćorušić, dr. med./ravnatelj KBC-a Zagreb.

Oko 1000 roditelja i djece dnevno prođe kroz pedijatriju. Kontejner je zatvoren, novo trijažno mjesto pripremljeno.

'Vrlo smo sretni što smo našli rješenje ovoga problema tako da ćemo od sada zbrinjavati djecu na trijažnom mjesto kao što vidite ovdje u zatvorenom prostoru', rekla je Bernardica Pavlić Pračić, medicinska sestra.

Pripreme za trijažu u garaži KBC-a Zagreb Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Zaštita od hladnoće i koronavirusa primarna je.

'Mjerenje temperature samo je dio trijažnog postupka na novom punktu u zelenoj zgradi KBC-a Zagreb koji je namijenjen za sve onkološke i hematološke bolesnike, kontejneri na kojima su se ranije pregledavali od sutra su zatvoreni', izvijestila je Ruža Ištuk. Istaknute su upute radi boljeg snalaženja pacijenata.

'Mi ćemo osoba koje trijažiraju na lokaciji KBC Rebro imati duplo više nego smo do sada imali na kontejnerima i očekujemo puno bolju protočnost. Obvezna je maska i obvezna je fizička distanca', dodaje Ljubas.

A za sve one koji čekaju nalaze i preglede te za pratnje pacijenata pred KBC-om Zagreb postavljena su tri grijana šatora.