STANKA U SABORU

'Očito je odlučeno da Imunološki zavod treba razoriti kao Kartagu'

21.05.2015 u 11:13

Bionic
Reading

Već više nije ni iznenađenje to da je Sabor jutrošnje zasjedanje započeo stankom. Pauzu je zatražilo nekoliko klubova i to na teme od zapošljavanja u državnoj služi do Imunološkog zavoda. Predsjednik Sabora Josip Leko stoga je jedino mogao konstatirati: 'Konferencija za javnost klubova zastupnika sljedećih pola sata - najprije ćemo dati stanku'

Čak tri kluba tražila su stanku kako bi mogli progovoriti o stanju u Imunološkom zavodu. Upravo je ovaj zavod slika Hrvatske, poručio je HDZ-ov Ivan Šuker.

'Imunološki zavod naprosto pokazuje što se događa poduzetnicima u Hrvatskoj kad upadnu u ralje administracije. I svaka priča oko nekih reformi koje su provedene u Hrvatskoj, kad se to preslika na Imunološki zavod, pada u vodu jer da su te reforme provedene, onda bi netko rekao - ili to ide ili to ne ide. Velik je reformski zahvat to hoće li se račun plaćati iz Državne riznice ili će se plaćati s nekog računa Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, ali daleko veći reformski zahvat zapravo bi u Hrvatskoj bilo to da je resorno ministarstvo reklo - da, Imunološki zavod treba Hrvatskoj zbog toga, toga i toga i nakon toliko i toliko vremena taj zavod će proizvoditi proizvode koje će prodavati na tržištu i bit će izvozni proizvod', poručio je Šuker.

Upitao je Šuker čuva li se Imunološki zavod za nekoga ili ga želi netko upropastiti jer ima vrlo unosan posao uvoza svega onoga što proizvodi Imunološki.

'Stalno svi govorimo o tome da želimo imati Hrvatsku koja će se baviti visokom tehnologijom, a ne Hrvatsku koja će biti zemlja jeftine radne snage. Pa Imunološki zavod je upravo to. Imunološki zavod praktički treba proizvoditi i prodavati ono što je hrvatska pamet napravila, međutim ponavljam ono što sam rekao na početku - Imunološki zavod je slika i prilika neodlučnosti ove Vlade', rekao je Šuker

Dragutin Lesar iz Hrvatskih laburista kaže da Imunološki zavod treba pretvoriti iz tvrtke razvojnog značenja u RH u tvrtku strateškog značenja za RH. Za to bi i Vlada trebala izmijeniti Strategiju upravljanja državnom imovinom, upozorava Lesar.

'Ovlašteni predlagatelj Strategije po zakonu je Vlada. I ako uputimo prijedlog izmjene Strategije, dobit ćemo odgovor da nismo ovlašteni predlagatelj. I sad nam recite što dalje raditi? Prešutjeti činjenicu da Imunološki i dalje proživljava neizvjesnost, da ti ljudi rade u neizvjesnosti ili moramo konačno povjerovati u činjenicu da je Imunološki žrtvovan zbog uvoznog lobija i činjenice da se tim poslom bave tvrtke koje su blisko povezane s nekim dužnosnicima u Hrvatskoj', kazao je Lesar.

Očito je netko već donio odluku da Imunološki zavod treba razoriti kao Kartagu, kaže Branko Vukšić iz Kluba nezavisnih ljevičara. 'Ova agonija koju proživljava Imunološki zavod predugo traje, a Vlada sjedi prekriženih ruku i ne čini ništa. Zapravo čini sve da Imunološkog zavoda ne bude. Velika je laž da nema toliko novca da se Imunološki zavod preseli u nove prostorije. Može Zmajlovićevo ministarstvo u nove prostorije, ali za Imunološki se nema novca. Može se trošiti u raznim parainstitucijama ogroman novac, ali za Imunološki nema. Sto milijuna kuna je za Imunološki zavod previše', kazao je Vukšić.

Za stanje u Imunološkom zavodu jedini krivac je Vlada, uvjeren je Vukšić. 'Imunološki zavod treba biti državna tvrtka, ona treba ostati u rukama države. I ako se to ne dogodi, bit će to ravno sabotaži, ravno izdaji i mislim da Vlada konačno treba jasno i glasno reći što kani s Imunološkim, tako da građani budu na čisto', zaključio je Vukšić.

Dok su zastupnici u Saboru upozoravali na stanje u Imunološkom zavodu, pred Vladom su reakciju na prosvjedu zahtijevali i radnici ove tvrtke.Želimo da Vlada u što kraćem roku donese odluku o Imunološkom zavodu jer naš pješčani sat je odavno iscurio. Stavovi su vrlo jasni - znamo da smo protiv privatizacije, međutim bilo kakva odluka nama je u ovom trenutku izuzetno potrebna jer bez toga zaista umiremo', rekla je za HRT Lidija Jagarinec, sindikalna povjerenica u Imunološkom zavodu.


Video: Patrik Maček/Pixsell