SRPSKA MINISTRICA

'Očekujemo prepreke iz Hrvatske na putu prema EU'

06.03.2015 u 16:06

Bionic
Reading

Srbijanska ministrica zadužena za eurointegracije Jadranka Joksimović ocijenila je u petak da će Srbija na putu u Europsku uniju imati 'povremenih prepreka' iz Hrvatske, ali da Hrvatska ipak neće blokirati Srbiju

'Mislim da nas Hrvatska neće blokirati, ali očekujem povremene prepreke. Uostalom, ona se i saborskom rezolucijom obvezala da neće kočiti europski put zemalja kandidata u regiji', rekla je Joksimović srbijanskim novinarima.

Komentirajući primjedbu da bi Europski parlament idućeg tjedna trebao usvojiti rezolucije o napretku Srbije u eurointegracijama u koju Zagreb pokušava ugraditi niz novih uvjeta Beogradu, ministrica je rekla da uskoro ide u Strasbourg, gdje će izneti dodatne argumente o pozicijama Srbije.


'Očekujem da završni tekst bude unavnotežen. Mnogi hrvatski amandmani su odbijeni, jer su bili neutemeljeni. Srbija i premijer Vučić pokazali su više puta, pa i odlaskom na inauguraciju nove hrvatske predsjednice, da smo oprijedeljeni da gradimo bolje odnose', rekla je Joksimović za Večernje novosti.

Na upit čini li joj se da se Srbiji stalno postavljaju novi zahtjevi, a da će ključni uvjet biti priznanje Kosova, Joksimović je odgovorila da 'nikada ni od jednog europskog dužnosnika nije čula takav zahtjev'.

'Uostalom, ni pet država članica EU ne priznaje neovisno Kosovo. Točno je da EU inzistira da proces normaliziranja odnosa s Prištinom teče paralelno sa pregovorima o ostalim područjima. To ne možemo izbjeći, ali ne sjedimo skrštenih ruku, već kroz dijalog pokušavamo učiniti najviše što se može, prije svega za interese Srba na Kosovu', zaključila je.