NOVI STARI PREMIJER

Očekuje se da će Peres uručiti mandat Netanyahuu

30.01.2013 u 22:49

Bionic
Reading

Izraelski predsjednik Shimon Peres u srijedu je počeo konzultacije s političkim strankama o formiranju nove vlade i najvjerojatnije će po njihovu završetku dosadašnjeg premijera Benjamina Netanyahua zatražiti da sastavi i buduću vladu

Formalna procedura savjetodavna procedura za nominaciju parlamentarnog zastupnika koji će sastaviti vladu, što je jedina predsjednikova važna izvršna ovlast, počela je nakon što su Peresu predočeni službeni rezultati parlamentarnih izbora održanih prošloga tjedna.

Peres će sastati s predstavnicima svih 12 stranka izabranih u Knesset i postupak bi trebao zaključiti za nekoliko dana.

Proces savjetovanja počeo je sastankom s predstavnicima Netanyahuove koalicije Likud-Yisrael Beitenu, koja je s 31 zastupnikom najveća skupina u Knessetu, i s predstavnicima Yesh Atida, nove stranke koja je osvojila 19 mjesta a vodi je Yair Lapid, novo lice u izraelskoj politici.

Neformalni razgovori počeli su gotovo odmah nakon što su prošloga tjedna postali jasni izborni rezultati. Očekuje se da Netanyahu uđe u partnerstvo s Lapidovom strankom i krajnje desnim Židovskim ognjištem koji je osvojio 12 mjesta. Te bi tri stranke imale 62 od 120 zastupnika u parlamentu.

Očekuje se da će Netanyahua podržati i krajnje konzervativne židovske stranke te bi po predviđanjima mogao u svojoj vladajućoj koaliciji okupiti više od 70 zastupnika.

Ministar obrazovanja Gideon Saar, koji je vodio predstavnike Likuda, Peresu je rekao da treba nominirati Netanyahua. 'Preporučujemo predsjedniku da zatraži da Netanyahu formira vladu', rekao je nakon sastanka s Peresom.

Mandatar za sastav vlade prvo će imati 28 dana da formira koaliciju a potom, ako će biti potrebno, može zatražiti produženje roka za 14 dana.