POLICIJSKO NASILJE

Occupy opet zapalio New York

21.03.2012 u 12:30

Bionic
Reading

Policijsko nasilje nad aktivistima pokreta Occupy Wall Street – u subotu su uhićene 73 osobe u njujorškom Zuccotti Parku – izazvalo je žestoku reakciju pojedinih članova Gradskog vijeća New Yorka koji optužuju policiju za pretjeranu upotrebu sile

'U subotu sam stajao pokraj miroljubivih prosvjednika koje su, dok su prakticirali svoja zakonska prava, pretukli djelatnici njujorške policije NYPD', rekao je vijećnik s Gornjeg Manhattana, Yanis Rodriguez, iz redova Demokratske stranke, obraćajući se okupljenim aktivistima, među kojima su bili i izabrani predstavnici gradske vlasti, kao i ozlijeđeni prosvjednici.

Rodriguez se u društvu prosvjednika vratio na mjesto rođenja pokreta Occupy Wall Street da bi osudio nasilnu praksu djelatnika NYPD-a na polugodišnju obljetnicu prosvjeda. Sukob u Zuccotti Parku izbio je i sinoć.

Nathan Kleinman (29), organizator prosvjeda, ispričao je što se događalo.

'Prosvjednici su sjedili i pričali, smijali se, pjevali i plesali, slaveći šest mjeseci pokreta. I bez ikakvog upozorenja nekoliko stotina policajaca nahrupilo je u park napadajući ljude i povlačeći ih prema izlazu', rekao je Kleinman za Daily News.

Glasnogovornik policije rekao je da su prosvjednici uhićeni nakon što su počeli kršiti pravila parka koja zabranjuju podizanje šatora.

Rodriguez, zajedno s još četvero gradskih vijećnika, pozvao je gradonačelnika Bloomberga i šefa policije Raymonda Kellyja da se suzdrže od hapšenja i poštuju pravo na mirno okupljanje.

'Prosvjednici iz pokreta Occupy Wall Street nisu teroristi, a NYPD ih upravo tako tretira', rekao je vijećnik Jumaane Williams. 'To su Njujorčani koji imaju ustavno pravo na okupljanje, a gradonačelnik Bloomberg i šef policije Kelly ne poštuju njihovo pravo. Sila bi trebala biti posljednje sredstvo, a ne oruđe za suzbijanje mirnog pokreta. '

No na konferenciji za novinare u ponedjeljak Bloomberg je zvučao kao da izaziva kavgu.

'Vi želite biti uhićeni i omogućit ćemo vam to. Ako se želite izraziti, ovo nije najbolji način da to učinite', rekao je Bloomberg.

Prosvjednici se zalažu i za reformu protokola o obuci policijskih djelatnika vezanoj uz primjenu sile kada su u pitanju miroljubivi aktivisti.

Rodriguez je inicirao donošenje zakona o pravima prosvjednika. 'Nitko ne može poreći odličan rad NYPD-a u suzbijanju kriminala i prevenciji terorizma. Od gradonačelnika i šefa policije tražimo da nastave s tim poslom, ali ne po cijenu naših prava iz prvog amandmana Ustava', zaključio je Rodriguez.