zaraza se širi

Obveza nošenja maski opet stvara probleme u Americi: 'Ponašamo se kao dvije zemlje!'

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 11.08.2021 10:18
  • Objavljeno 11.08.2021 u 10:18
Ilustracija

Ilustracija

Izvor: EPA / Autor: JUSTIN LANE

Nedavni porast broja zaraženih covidom-19, potaknut delta varijantom, obnovio je političku kontroverzu oko nošenja maski u SAD-u, pri čemu se dio guvernera protivi nametanju obveze nošenja masku u svojoj saveznoj državi.

Takva rasprava podsjeća na početke pandemije kada su maske postale simbol političkog opredjeljivanja u SAD-u. Tadašnji predsjednik Donald Trump obraćao se javnosti bez maske, dok su njegovi politički protivnici bili zagovornici nošenja maski.

Više od godinu dana kasnije stvar je postala posebno osjetljivo pošto se približava početak nove školske godine.

"O tome bi naposljetku roditelji trebali odlučivati", ponovio je u utorak republikanski guverner Floride Ron DeSantis koji je zabranio floridskim školama da od učenika zahtijevaju nošenje maski.

"Učinit ćemo sve što možemo kako bi obranili prava roditelja", kazao je.

Nekoliko školskih okruga najavilo je da će ignorirati guvernerovu uredbu, a DeSantis je zaprijetio da će smanjiti financiranje takvih škola ili čak suspendirati isplatu plaća djelatnicima.

Brzo širenje virusa

Američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) u svibnju je savjetovao cijepljene Amerikance da ne moraju više nositi maske pošto je rizik dobivanja ili širenja covida-19 mali.

Počekom srpnja je CDC istaknuo da isti savjet vrijedi za cijepljenu djecu od početka nove školske godine, koja uobičajeno počinje u kolovozu ili rujnu.

Međutim, te preporuke nisu uzimale u obzir zarazniju delta varijantu  niti činjenicu da je samo pola ukupnog stanovništva SAD-a u potpunosti cijepljeno i da djeca mlađa od 12 trenutno ne mogu biti cijepljena.

Krajem srpnja CDC je promijenio svoju preporuku i savjetovao nošenje maski u zatvorenim prostorima, uključujući za cijepljene u područjima s visokom stopom zaraze, što trenutno obuhvaća oko 90 posto zemlje.

CDC temelji svoju preporuku na podacima koji pokazuju da cijepljeni, koji su zaraženi delta varijantom, mogu lakše širiti virus, no što je to bio slučaj s prethodnim varijantama.

Brojne tvrtke također su ponovno uvele obvezu nošenja maski.

Walmart, najveći maloprodajni lanac u SAD-u, uveo je obvezu nošenja maski svojim zaposlenicima, dva i pol mjeseca nakon što je odlučio da cijepljeni radnici ne moraju nositi masku. 

"Dvije zemlje"

Pandemija je trenutno posebno ozbiljna na jugoistoku SAD-a, gdje je ujedno najmanji udio cijepljenog stanovništva.

"Ljudi koji nisu cijepljeni znatno rijeđe nose maske", kazao je za AFP stručnjak za javno zdravstvo Eric Cioe-Pena.

Republikanski guverner Arkansasa Asa Hutchinson nametnuo je obvezu nošenja maski na vrhuncu pandemije prošle zime.

Ukinuo je obvezu nakon što je počeo padati broj slučajeva, a pod pritiskom konzervativnijih lokalnih samouprava potpisao je zakon kojim se zabranjuje ponovno uvođenje obveznog nošenja maski.

"Retrospektivno, volio bih da to nije postao zakon", izjavio je Hutchinson ranije ovoga mjeseca.

Na Twitteru je u ponedjeljak upozorio svoje pratitelje na rekordan broj hospitalizacija u svojoj državi, poručivši da je ostalo još samo osam slobodnih kreveta na odjelima za intenzivnu njegu.

Dok su republikanski guverneri u Teksasu i Arizoni slijedili Floridu, demokratske države poput New Yorka i Illinoisa, nametnule su obvezno nošenje maski svim učenicima.

"Ponašamo se poput dvije zemlje", kazala je za AFP Nahid Bhadelia, direktorica Centra za zarazne bolesti Sveučilišta u Bostonu.

"A nismo dvije zemlje jer ono što se dogodi na jugu utjecat će na sjever", dodala je.

Bhadelia ističe da "ako izbacite politiku van...način na koji ćete ju (učionicu) učiniti sigurnijom je cijepljenje svih drugih koji ispunjavaju uvjete", a ne djece.

"Također, zahtijevate maske", dodala je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!