'pandemija necijepljenih'

U SAD-u 99 posto preminulih nakon zaraze koronom nije cijepljeno, liječnica dramatično apelira: Na samrti me mole za cjepivo, ali moram im reći da je prekasno...

23.07.2021 u 18:09

Bionic
Reading

Najmanje 99 posto osoba umrlih od posljedica koronavirusa u SAD-u u posljednjih šest mjeseci nije bilo cijepljeno, podaci su tamošnjeg Centra za kontrolu zaraznih bolesti (CDC). I dok je vlada to počela zvati 'pandemijom necijepljenih', liječnici s terena svjedoče o tome kako neki oboljeli prekasno shvaćaju da su se trebali cijepiti

Pada interes za cijepljenje u SAD-u, a posebno je nizak u nekim južnim državama, unatoč tome što je više od 610.000 ljudi umrlo od posljedica zaraze Covidom-19 u toj zemlji od pojave pandemije početkom 2020. U saveznoj državi Alabami samo je 33 posto osoba primilo obje doze cjepiva do 20. srpnja, prenosi Guardian.

Doktorica Bryntey Cobia iz bolnice Grandview medical center u ponedjeljak je izjavila za Birmingham News kako je samo jedan njen pacijent cijepljen dok ostali nisu, a da za tog jednog cijepljenog očekuje da će se u potpunosti oporaviti nakon što mu je bio davan kisik. Nekoliko drugih, rekla je, umire.

'U bolnici primam mlade i zdrave ljude s ozbiljnim infekcijama. Među zadnjim stvarima koje rade prije intubacije to je da me mole da ih cijepim. Držim ih za ruku i govorim im da mi je žao, ali da je kasno. Nekoliko dana kasnije, nakon što proglasim smrt pacijenta, zagrlim članove njihove obitelji i kažem im da je najbolji način da odaju počast svojim voljenima taj da se cijepe i ohrabre druge da učine isto. Oni plaču i kažu mi da nisu znali. Mislili su da je to prevara. Mislili su da je to politika. Mislili su da se zato što imaju određenu krvnu grupu ili boju kože neće razboljeti. Mislili su da je to 'samo gripa'. Ali bili su u krivu. Tada žele da mogu vratiti vrijeme, ali ne mogu. Pa mi zahvale i odu se cijepiti', napisala je na svom profilu na Facebooku.

Zdravstvene vlasti Alabame nedavno su objavile da 96 posto onih koji su umrli od posljedica Covida-19 od travnja nisu bili u potpunosti cijepljeni. Među onima koji su podlegli bolesti su i oni zaraženi delta-sojem, mnogo zaraznijim od originalnog soja. Na njega se sada odnosi oko 83 posto novozaraženih u SAD-u, što je dramatičan rast od 50 posto, koliko je iznosio u prvom tjednu srpnja.

Covid-pacijenti u SAD-u Izvor: EPA / Autor: ETIENNE LAURENT