HAŠKI PROCES

Obrane generala žele izvesti 135 svjedoka

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 27.05.2009 13:42
  • Objavljeno 27.05.2009 u 13:38
gotovina

gotovina

Izvor: tportal.hr / Autor: Arhiva

Sudsko vijeće Međunarodnog suda za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) u srijedu je, u predmetu 'Gotovina, Čermak i Markač' na ročištu koje prethodi izvođenju dokaznog postupka obrane odlučilo obranama dodijeliti 210 sati za izvođenje ukupno 135 svjedoka.

Obrani generala Ante Gotovine dodijeljeno je 90 sati za izvođenje dokaza, obrani generala Mladena Markača 75 sati, a obrani generala Ivana Čermaka 45 sati.

'Vijeće smatra da se može skratiti vrijeme koje su obrane tražile za glavno ispitivanje', izjavio je predsjedavajući sudac Alphons Orie

Sve tri obrane su 4. svibnja podnijele zahtjeve vezane uz broj svjedoka i procjenu vremena koja bi im bila potrebna. Obrana Gotovine tražila je 120,5 sati, obrana Čermaka, 49,5 sati, a obrana Markača 97,5 sati.

Sudsko vijeće je prihvatilo broj svjedoka obrane Gotovine (67), obrane Čermaka (42) i obrane Markača (26).

Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić i Markačev odvjetnik Goran Mikuličić su se složili s procjenom vremena Sudskog vijeća za glavno ispitivanje, dok je Stephen Kay, iz odvjetničkog tima generala Čermaka, ocijenio da bi odluka Sudskog vijeća 'mogla ići na našu štetu'. Objasnio je da obrana Čermaka želi pozvati još tri svjedoka i da bi zato zatražio povećanje satnice na 52 sata.

'Radi se o vrlo važnim svjedocima i mislim da je važno da ih Sudsko vijeće sasluša. Ne bih htio da Vijeće donese konačnu odluku od 45 sati, već da se drži naše procjene', kazao je Kay.

Orie je rekao da će se to imati na umu i da se uvijek na vrijeme može podnijeti podnesak, jer se ne radi o 'odluci isklesanoj u kamenu'.

Tužiteljstvo je u svom dijelu dokaznog postupka izvelo ukupnio 78 svjedoka i za to je potrošilo oko godinu dana.

Na konferenciji uoči izvođenja dokaza obrane sudsko je vijeće također odlučilo da obrane generala Čermaka i Markača održe uvodna izlaganja u četvrtak i, ako bude potrebno, u petak. Prvi bi se svjedok, a radi se o svjedoku obrane generala Gotovine, u sudnici haškog suda trebao pojaviti 2. lipnja.

Sudac Orie dao je obrani Gotovine i tužiteljskoj strani vremena do petka da se dogovore oko svjedočenja pripadnika jugoslavenske kontraobavještajne službe (KOS), a potom pripadnika srpske kontraobavještajne službe, a koji bi dao 'široki iskaz o stavovima i politici ne samo krajinskog vodstva već i vodstva u Beogradu i njihovoj povezanosti'.

Tužiteljstvo smatra da se dio iskaza ne tiče vremenskog i geografskog okvira optužnice i da bi se izgubilo puno vremena, no Mišetić je istaknuo da će svjedok pokazati da se general Gotovina nije samo suočavao s vojskom tzv. Republike srpske krajine već i formacijama pod kontrolom Beograda.

Mišetić je rekao da se radi o svjedoku koji je bio u Sektoru sjever i koji je važan za pobijanje dijelova zajedničke optužnice.

Sudac Orie je izvijestio da je Vijeće donijelo odluku o davanju na uvid i obrani i tužiteljstvu neredigirane verzije dnevnika bivšeg prvog vojnog policajca Mate Laušića
Suđenje će, kako je najavljeno, trajati do ljetne pauze, 27. srpnja, a ponovo će početi 24. kolovoza.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi