SUĐENJE ČERMAKU I MARKAČU

Obrane generala ustraju na odbacivanju optužnice

24.03.2009 u 20:11

Bionic
Reading

General Čermak nije bio operativni zapovjednik i to jasno pokazuje da nije imao efektivnu kontrolu na području oslobođenom Olujom, izjavio je u utorak pred Haškim sudom Čermakov odvjetnik Steven Kay iznoseći dodatne argumente za odbacivanje optužnice protiv svog branjenika

'Iako nije bio dio formalne zapovjedne strukture, Čermak je koristeći se svojim kontaktima podupirao red i mir, suprotno tvrdnjama o udruženom zločinačkom pothvatu', rekao je Kay u nastavku posebne sudske sjednice na kojoj obrana i tužiteljstvo iznose argumente za, odnosno protiv odbacivanja optužnice.

Čermak, tadašnji zapovjednik Zbornog mjesta Knin, zajedno s generalima Antom Gotovinom i Mladenom Markačem optužen je za udruživanje u zločinački pothvat s ciljem progona srpskog stanovništva iz tzv. Krajine u akciji Oluja u kolovozu 1995.

'Zborno mjesto Knin nije bilo čvorište zločinačkog pothvata, nego mjesto gdje se djelovalo humanitarno i pomagalo koliko se moglo s obzirom na okolnosti', rekao je Kay. Britanski odvjetnik ustvrdio je da su Čermakove zapovjedi bile neoperativne i odnosile se na normalizaciju života u području oslobođenom Olujom. Dodao je da Čermak, suprotno argumentima tužiteljstva, nije imao ovlasti izdavati zapovjedi civilnoj policiji, kao niti pokretati istrage protiv hrvatskih vojnika, a nema niti dokaza da je znao za neka krivična djela koji se navode u optužnici.
'Procjene međunarodnih svjedoka o ovlastima Čermaka temeljile su se na njihovim dojmovima, no sud bi se trebao osloniti na stvarnost, onakvu kakva je doista bila', zaključio je Kay.

Markačev odvjetnik Tomislav Kuzmanović odbacio je optužbe za protupravni artiljerijski napad Specijalne policije na Gračac i Donji Lapac koji je, prema tužiteljstvu, izazvao progon srpskih civila iz tih gradova. Ustvrdio je da hrvatski specijalci, kojima je Markač zapovjedao u Oluji, na pravcima svoga djelovanja nisu gađali civile ciljeve, nego su, neprestano se krećući, probijali neprijateljske linije sve do granice s BiH.

Za operacije čišćenja teretna od ostataka tzv. krajinske vojske, Kuzmanović je rekao da su legitimne akcije u kojima nema ništa sporno i nezakonito, zaključivši da tužiteljstvo nije predočilo nijedan dokaz da je bilo koji pripadnik specijalne policije počinio kazneno djelo.

Posebna sudska sjednica nastavlja se u srijedu kada će se predstavnici tužiteljstva očitovati o najnovijim argumentima obrana za odbacivanjem optužnice protiv trojice generala.