vodostaj une raste

Obrana od poplava: U Hrvatskoj Kostajnici prvi put montažni sustav

12.03.2024 u 11:05

Bionic
Reading

Vodostaji rijeke Une u porastu su u posljednja 24 sata, u Hrvatskoj Kostajnici porasli su za gotovo 2,5 metara, na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava te će se koristiti i protupoplavni montažni sustav, priopćeno je u utorak iz Hrvatskih voda

Jutros u 8 sati vodostaj Une u Hrvatskoj Kostajnici iznosio je plus 381 cm i dalje je u laganom porastu. Vrhunac vodenog vala Une na tom području očekuje se danas poslijepodne na razini od plus 400 cm, kažu iz Hrvatskih voda.

Na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava. Prvi put u Hrvatskoj Kostajnici koristit će se i protupoplavni montažno demontažni sustav, ističu iz Hrvatskih voda.

Najavljuju da će poslijepodne oko 15,30 sati na terenu u Hrvatskoj Kostajnici biti generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, sisačko-moslavački župan Ivan Celjak i gradonačelnik Dalibor Bišćan.

U studenom prošle godine dovršen je sustav zaštite grada Hrvatske Kostajnice od velikih voda rijeke Une, ukupne dužine 1.521,83 metra, od čega je 540 metara montažno demontažnih barijera, na dionici uz zaštićenu povijesnu jezgru grada.

Ovo je prvi put da se ovakav tip protupoplavnog montažno-demontažnog sustava koristi na području Hrvatske, te će se pokazati u kojoj mjeri je doista efikasan i je li primjenjiv i za neke druge lokacije u Hrvatskoj, ističu iz Hrvatskih voda.