ŽIVO NA SPLITSKOM SUDU

Obračun s bankama: Samo pljačkajte, nećete još dugo!

04.06.2014 u 15:27

Bionic
Reading

Nova runda u obračunu Erste banke i splitskog poduzetnika Slobodana Radića, vlasnika tvrtke Oporaba, dogodila se na Trgovačkom sudu u Splitu u srijedu ujutro: u jednom od ukupno četiri procesa Radić traži odštetu od banke, jer mu je, zajedno s nekoliko povezanih društava, uništila posao s reciklažom otpada prije nego što je uopće pokrenut

'Što da radim, mogu se jedino ubiti sada i ovdje! Uništili ste me, ali, znajte, ovo je hrvatska država i računi će vam kad-tad stići na naplatu!' vikao je vidno potreseni poduzetnik na odvjetnika Erste banke Branka Kirina. Samo ročište prošlo je očekivano: banka je tek sada predala odgovor na tužbu i ponovno zatražila odgodu pa je novi susret na sudu zakazan tek za sredinu srpnja.

Kako smo već pisali, Oporaba je u industrijskoj zoni u mjestu Čaporicama pokraj Trilja izgradila pogone za reciklažu plastičnog otpada i guma, kao i za proizvodnju nusproizvoda poput plastične ambalaže, električne energije ili folija. No i prije nego što je tvrtka počela s radom, leasing tvrtke u sklopu Erste grupe blokirale su joj sve račune i imovinu i proglasile dospjelim kredit od tri milijuna eura. Radić već četiri godine dokazuje da se radi o nezakonitim postupcima koji nemaju za cilj naplatu kredita, nego preuzimanje tvrtke i njezina potencijalno vrlo profitabilnog posla s reciklažom.

'Imamo ponude drugih hrvatskih banaka, pa čak i Svjetske banke, ali ništa ne možemo, jer su nam svi računi protuzakonito blokirani! Samo vi pljačkajte, nećete dugo!' uskakao je u riječ Radić u sudnici splitskog suda. Napomenuo je i da je puno postupaka protiv njegove tvrtke pokrenuto na osnovi falsificiranog sporazuma o solemnizaciji te da se banka već prije bila obvezala da neće blokirati njegove račune ako joj nekretnine budu dovoljne za naplatu kredita. To nije ispoštovano.


'Kad sam na zagrebačkom sudu podnio tužbu protiv banke, uzvratili su mi prijavom Državnom odvjetništvu, jer sam ih navodno oštetio za 70 milijuna kuna! Sedam dana su me potezali po DORH-u i naravno da je sve odbačeno! A moji predmeti protiv njih odgađaju se na neodređeno vrijeme', objašnjavao je Radić sutkinji koja je tolerantno saslušala sve njegove pritužbe oko funkcioniranja bankarskog sustava u Hrvatskoj.

'Nudili su mi milijun kuna samo da odustanem, ali neću! I, znate što? Poručite direktoru banke da znam da se njegov sin želi baviti ovim poslom, ali nisam zainteresiran!' otvoreno je kazao odvjetniku Erstea.

Podršku Radiću, koji je po originalnom planu u Čaporicama još prije nekoliko godina trebao otvoriti najmanje tristotinjak novih radnih mjesta, na sud su došli dati sindikalisti Hrvatske udruge radničkih sindikata Ozren Matijašević i Jozo Marić. Sam vlasnik očajan je jer mora voditi računa i o tek izgrađenim pogonima tvrtke kojima prijete propadanje i pljačka, a nema novca čak ni za normalan život vlastite obitelji.

Istovremeno, plastična ambalaža i gume iz Dalmacije prevoze se na reciklažu u nekoliko stotina kilometara udaljene sjeverne dijelove Hrvatske.

Odvjetnik Erste banke Branko Kirin na sudu je ustvrdio da Radićeva tužba nema smisla i da je iskoristio velik broj pravnih sredstava. Banka tjera dalje po svome i najavljuje prvu javnu dražbu svih pogona u Čaporicama, dok odvjetnici ovog poduzetnika upozoravaju da do ovrhe nikako nije ni smjelo doći. Ročište oko zakonitosti ovrhe nad Oporabom, u drugom predmetu, zakazano je na splitskom Trgovačkom sudu već za ovaj petak.