ZAGOREC ODBACIO OPTUŽBE

'Obnovu Šporerove vikendice naredio ministar Miljavac'

06.12.2011 u 16:15

Bionic
Reading

Bivši general i pomoćnik ministra obrane Vladimir Zagorec u svojoj je obrani na zagrebačkom Županijskom sudu danas odbacio optužbe da je nezakonito obnovio vikendicu bivšeg potpredsjednika zagrebačke Gradske skupštine Antuna Šporera

Zagorec je kazao da je obnovu Šporerove vikendice u Novigradu kraj Zadra naredio tadašnji načelnik Glavnog stožera Pavao Miljavac, čiju odluku on nije mogao dovoditi u pitanje.

Tvrdi i da do početka suđenja Šporera nije poznavao te da nije znao o čijoj je vikendici riječ, jer se u dokumentaciji navodila samo katarska čestica vikendice, a ne i njen vlasnik.

Miljavac je, pak, u svom svjedočenju početkom prošle godine kazao da je obnovu vikendice zatražio prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman.

Zagorec, koji izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog krađe dragulja iz Ministarstva obrane, od početka suđenja tvrdi da nije kriv niti po jednoj točki optužnice u postupku čije je ponovno pokretanje sam zatražio, nakon što ga je Austrija izručila zbog 'slučaja dragulji'.

Tužiteljstvo smatra da je Šporerova vikendica nezakonito uređena novcem Ministarstva obrane iz fonda za štete koje su počinile postrojbe HV-a, iako su je uništile srpske snage. Zagorec tvrdi da to nije istina jer su u vikendici navodno bile dvije hrvatske postrojbe.

Uz Zagorca i Šporera optuženi su i umirovljeni general Matko Kakarigi, njegov bivši pomoćnik u Upravi za graditeljstvo MORH-a Juraj Vojković te bivši pomoćnik direktora splitskog ACI-ja Leo Kuret. I oni su ranije odbacili sve optužbe.

Istraga o obnovi Šporerove vikendice pokrenuta je prije više od deset godina, a mediji su tada nagađali da je Šporer tako nagrađen jer je 1997. kao vijećnik tada oporbenoga HSS-a digao ruku za HDZ i osigurao mu većinu u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.