SUNCE, VJETAR, VODA

Obnovljivi izvori mogli bi zadovoljiti 80 posto potreba

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 09.05.2011 18:02
  • Objavljeno 09.05.2011 u 17:58
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zemlje članice UN-a u ponedjeljak su odobrile izvješće Ujedinjenih naroda koje predviđa da bi obnovljivi izvori energije poput solarne energije, vjetra ili vode mogli zadovoljiti gotovo 80 posto svjetskih potreba do 2050., što bi igralo značajnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena

No, UN-ov međuvladin panel o klimatskim promjenama upozorio je vlade da moraju učiniti više kako bi potaknule politiku koja integrira obnovljive izvore u postojeće energetske mreže i promovira njihove koristi u smanjenju zagađenja.


Studija uglavnom odgovara nacrtu koji su izradili znanstvenici no ekološka grupa Greenpeace tvrdi da su neki zaključci razvodnjeni nakon protivljenja važne članice OPEC-a Saudijske Arabije i Brazila.

Izvješće UN-ova međuvladina panela za klimatske promjene također je navelo da bi prijelaz na čišće energente pomogao smanjivanju emisije stakleničkih plinova koje se okrivljuje za klimatske promjene uključujući hranu, sušu, toplinske udare i porast razine mora.

'Gotovo 80 posto svjetske energije moglo bi potjecati iz obnovljivih izvora do polovice stoljeća ako ga bude pratila dobra politika', navodi se u izjavi objavljenoj nakon što su delegati vlada odobrili posebno izvješće na razgovorima u Abu Dabiju.

'Ovo će biti standardna knjiga za obnovljive izvore', kaže Sven Teske iz Greenpeacea, jedan od autora. On je kazao kako je uglavnom zadovoljan izvješćem iako su u sažetku neki dijelovi ublaženi poput onog ranijeg da su obnovljivi izvori energije često jeftiniji.

U 2008. proizvodnja iz obnovljivih izvora energije predstavljala je oko 12,9 posto ukupne proizvodnje u svijetu. Pregled 164 scenarija za prijelaz na obnovljive izvore pokazao je da bi mogli dovesti do kumulativnog smanjenja emisije ugljičnog dioksida od 220-560 milijardi tona od 2010. do 2050.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi