LOCIRANI PLAĆENICI

Objavljene prve fotografije Wagnerovog kampa u Bjelorusiji, evo kako to izgleda

04.07.2023 u 09:19

Bionic
Reading

Neovisni ruski portal Sirena objavio je fotografije izgradnje navodnog kampa plaćenika skupine Wagner u Bjelorusiji. Kamp je lociran kod Osipoviča u regiji Magilev, stotinjak kilometara jugoistočno od Minska

Fotografije koje navodno prikazuju radove na podizanju kampa za vagnerovce nakon njihove propale 'pobune' i marša na Moskvu snimio je lokalni stanovnik, prenosi oporbeni bjeloruski kanal Nexta.

Na slikama su mogu vidjeti šatori, peći i drvene konstrukcije koje mogu poslužiti kao podloga za madrace.

Prema navodima novinara, takav šator može primiti do 60 ljudi. Međutim nemoguće je utvrditi preciznu geolokaciju mjesta na kojem su fotografije snimljene.

  • +10
Snage skupine Wagner u Rostovu Izvor: EPA / Autor: ARKADY BUDNITSKY

Ranije je ruski neovisni medij Verstka izvijestio o izgradnji kampa za plaćenike u regiji Mogilev, dok je satelitske snimke objavila bjeloruska redakcija Radio Liberty. Prema njihovim podacima, u kampu se nalaze 303 šatora. Svaki od njih može primiti od 20 do 50 osoba. Ukupni kapacitet je oko 15 tisuća ljudi.

Inače, Wagner još uvijek vrbuje ljude da se bore u Ukrajini, unatoč tome što ih je Vladimir Putin proglasio 'izdajnicima' zbog njihove pobune, objavio je Newsweek u četvrtak.

Na početku pobune Wagnerovi centri za regrutiranje u ruskim gradovima počeli su se zatvarati, reklame su uklonjene, a grupa je blokirana na ruskim internetskim društvenim mrežama. No državna novinska agencija Tass izvijestila je da je regrutiranje nastavljeno u centrima Wagnera u gradovima Tjumen i Novosibirsk.

  • +19
Vagnerovci napustili Rostov Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Novinar nezavisne ruske novinske kuće Sirena, Dmitrij Nizovcev, objavio je pak snimku na kojoj se vidi kako se pokušava pridružiti Wagneru. Nakon što se predstavio kao potencijalni novak, rečeno mu je da pošalje svoje osobne podatke putem WhatsAppa i da će mu poslati daljnje informacije. Obaviješten je i da će mu biti nadoknađeni putni troškovi. Nizovcev je pitao vagnerovca u centru za regrutiranje što misli o Putinovim komentarima da je ta skupina 'ilegalna' i 'izdajnička'.

'Da smo izdajice, ne bismo bili u Rusiji', glasio je odgovor. Novinar se raspitivao i o tome hoće li novaci morati ići u Bjelorusiju, u koju je šef Wagnera Jevgenij Prigožin protjeran i gdje se navodno grade kampovi za pripadnike Wagnera. Rečeno mu je da informacije na televiziji o Wagneru 'mogu zavarati' i da je 'naša baza u gradu Molkino u Krasnodarskoj oblasti'.

Još jedno neovisno rusko glasilo, Agentsvo, objavilo je da su njihovom novinaru ponuđeni intervjui s Wagnerom u Murmansku, Smolensku i Rostovu na Donu. U ponudi je bio šestomjesečni ugovor, uz obavezan zdravstveni pregled i tri tjedna treninga.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov potvrdio je da će Wagner nastaviti djelovati u Africi, a dužnosnici i stručnjaci slažu se da će grupa nastaviti igrati ključnu ulogu u postizanju ciljeva politike Kremlja u inozemstvu. Postoje proturječni izvještaji o Prigožinovom boravištu. Nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao u srijedu da je šef Wagnera stigao u Bjelorusiju, podaci radara o letenju objavljeni na društvenim mrežama uputili su na to da su dva njegova mlažnjaka letjela iz Minska u St. Peterburg, gdje je lokalna novinska kuća Fontanka objavila da je netko nalik Prigožinu primijećen u Wagnerovim uredima u gradu.