vojni analitičari

Ogorec o ukrajinskoj ofenzivi: Ostaje status quo s obje strane

03.07.2023 u 08:34

Bionic
Reading

Mogu li Ukrajinci ubrzati oslobađanje zemlje, koliko je predsjednik Rusije Vladimir Putin uzdrman nakon propale pobune paravojne grupe Wagner, te može li to Ukrajina iskoristiti na bojnom polju? O svemu tome 'U mreži Prvog' govorili su Marinko Ogorec sa Veleučilišta Velika Gorica, vanjskopolitički analitičar Branimir Vidmarović i vojni analitičar portala Index Mario Galić

Ukrajinska protuofenziva napreduje sporije od očekivanog. Marinko Ogorec sa Sveučilišta Velika Gorica, gostujući 'U mreži Prvog' Hrvatskog radija rekao je da se vide dvije ozbiljne slabosti ukrajinskih snaga - nedovoljna obuka i nedostatak zračne potpore.

'Kada idete u napadna djelovanja morate imati vrlo snažnu zračnu potporu i prevlast u zračnom prostoru. Ukrajina to nema i samim time nije stvorila integriranu bojišnicu.', dodao je.

Ističe kako trenutna ofenziva nema smisla.

'Ofenziva traje, ali to je otprilike isto napredovanje kakvo su Rusi imali tijekom cijele zime', rekao je Ogorec.

Vidmarović ističe da se radi o specifičnom ratu.

'Ako dobivate visokotehnološke tenkove, morate znati njima upravljati, trebate imati zračnu podršku, trebate imati artiljeriju. Ukrajina sada ima bizaran problem, ima naoružanje i opremu koja je u tehnološkom smislu naprednija od ruske, ali to u ovom 'ratu mrcvarenja' ne igra ulogu jer Rusi imaju tih jednostavnih raketa i projektila na tisuće. Resursi pomažu zemljama da mogu nastaviti, a ne da dobiju rat. Ključni faktori nisu novčani', ističe Vidmarović, nego vanjskopolitički i sigurnosni u smislu konsenzusa tzv. trećeg svijeta odnosno globalnog juga.

'Nemate jedinstva ni u Vijeću sigurnosti niti u UN-u. I zato sada imamo to što jest. Treba sebi izmisliti pobjedu. Rusi to mogu zaustaviti danas, ako Putin odluči da je ovo pobjeda, ali on to neće napraviti. I Ukrajinci sebi mogu izmisliti napredak, ali njihova polazišna točka je oslobađanje cijelog teritorija, pojasnio je Vidmarović.

Galić naglašava kako su ukrajinski gubici preveliki.

'Sam tenk neće donijeti pobjedu, već ljudi u njemu, a tu Ukrajinci imaju velikih problema. Kad bi Ukrajinci znali iskoristiti prednosti Leoparda II i djelovati isključivo noću, što Rusi na svojim tenkovima nemaju, bili bi u puno boljoj poziciji. Mi i dalje gledamo kako napadaju usred dana. Rusija je pokrenula ofenzivu na istoku zemlje.

Ogorec kaže da se radi o taktičkom iskoraku Rusije, a ne ozbiljnijoj ofenzivi.

'Mislim da je to samo pariranje ukrajinskim snagama kako bi odvukli pozornost s dijelova gdje su Ukrajinci pritisnuli', smatra Ogorec.

Jesmo li u kritičnoj fazi rata?

'Status quo je bio na neki način i dosad. Ako ta ofenziva neće uspjeti, ako će doći do zaustavljanja, vidimo da većih pomaka na terenu nema, ostaje status quo s obje strane. Snage će se zaustaviti, vršit će se i dalje borbena djelovanja, prepucavanja, topnički napadi, i pitanje je koliko dugo će trajati.'

Ogorec je naglasio kako sve to potvrđuje da će rat trajati prilično dugo odnosno dok neka od strana ne pokaže interes da ozbiljno sjedne za pregovarački stol.