accuweather

Objavljena velika prognoza za Europu: Evo kakvo nas vrijeme čeka u proljeće

20.03.2023 u 22:11

Bionic
Reading

Stranica AccuWeather objavila je detaljnu prognozu za proljeće u Europi. Dok će neke zemlje imati produženu zimu, neke će se u kasno proljeće morati suočiti s potencijalno vrlo opasnim vremenskim nepogodama

Meteorolozi AccuWeathera kažu da će se od kraja ožujka do početka lipnja na sjeveru Europe zadržati hladan zrak dok će na jugu biti nekoliko jakih oluja. Iako se dosad činilo da su u ožujku temperature više nego u prethodnim mjesecima, i dalje se mogu očekivati naleti zimskog vremena, uključujući snijeg. Tako će dijelovi Ujedinjenog Kraljevstva, Skandinavije i alpske regije vjerojatno završiti mjesec sa snježnim oborinama. Očekuje se da će se temperature diljem Ujedinjenog Kraljevstva i Irske biti vrlo niske do kraja travnja, a slijedi njihovo postupno povećanje, kada će duže vrijeme biti iznadprosječno toplo. Snijeg će u travnju eventualno pasti u višim predjelima Škotske, Engleske i Walesa, a kiše će pasti nešto malo više od prosjeka za travanj i svibanj.

Jug Europe će pak u prvom dijelu proljeća možda opet zadesiti suša. Prema Météo Franceu, niz od 32 uzastopna dana bez mjerljivih padalina zabilježen je ove godine od 20. siječnja do 21. veljače, čime je postavljen novi rekord za najdulji niz dana bez mjerljivih padalina od 1959. S druge strane oluje u jugozapadnoj Europi i povećanje proljetnih oborina u južnim regijama izazivaju zabrinutost zbog opasnosti od poplava na lokacijama poput Italije i Balkana.

S obzirom na to koliko je Sredozemno more toplo, oluje bi mogle osigurati dodatnu vlagu i dovesti do povećanja prijetnji od poplava. To je posebno zabrinjavajuće za zapadne padine Apenina i Dinarida. U Italiji bi dotok vlage u prvoj polovici proljeća također mogao dovesti do povećane opasnosti od vremenskih nepogoda, a one pak do raznih prijetnji poput razornih vjetrova, tuče i bujičnih poplava. Kako će učinci iznenadnog stratosferskog zagrijavanja postupno prestajati diljem sjeverozapadne Europe do kraja ožujka, trend visokog tlaka preuzet će kontrolu nad regijom i zavladat će sušniji i topliji uvjeti. Međutim i dalje će biti mogući kišni prodori, zbog čega prognostičari vjeruju da bi ukupne količine oborina ovog proljeća mogle biti blizu prosjeka.

  • +2
Oblačno vrijeme u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Od Francuske do Poljske toplina će se postupno povećavati kako proljeće bude u punom zamahu, a tema vremenskih nepogoda bit će u središtu razgovora kada počne njihova tradicionalna sezona u Europi. Početkom i sredinom ožujka jake grmljavinske oluje već su zahvatile dijelove Francuske, što je prouzročilo i štetni tornado koji je pogodio Pontarion u toj zemlji.

Prognostičari su istaknuli Njemačku i Poljsku kao dvije zemlje koje će ovog proljeća biti suočene sa značajnim rizikom od velikih oluja, uz susjedna područja sjeverno i istočno od alpskih regija.

  • +4
Sunčan dan u Hrvatskoj Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Dijelovi zapadne Španjolske i Portugala također će se suočiti s nestabilnim početkom proljeća, a kasnije će biti suše i vruće. S druge strane velik dio jugoistočne Europe u drugom dijelu proljeća suočavat će se s iznadprosječno visokim temperaturama. Lokacije od Rima do Bukurešta sredinom ožujka imale su temperature tipične za kasni travanj, a ovaj trend zagrijavanja zadržat će se i sljedećih nekoliko mjeseci te na Balkanu i jugoistoku Europe biti popraćen olujama.