prvi puta

Objavljen vodič za glasanje srednjoškolaca na izborima; 'korak po korak'

02.06.2020 u 13:21

Bionic
Reading

Forum za slobodu odgoja objavio je digitalni obrazovni modul za srednjoškolce o izborima za Hrvatski sabor kako bi kod učenica i učenika osvijestio važnost izbora za razvoj demokracije, upoznao ih sa standardima demokratskih izbora i s temeljnim izbornim pojmovima i procesima

Forum za slobodu odgoja izvijestio je u utorak priopćenjem da je objavio digitalni obrazovni modul "Izbori za Hrvatski sabor" uz napomenu kako baš danas, 2. lipnja, na snagu stupa odluka Predsjednika Republike o raspisivanju izbora za zastupnice i zastupnike u Hrvatskome saboru, a izbori će se održati za nešto više od mjesec dana.

Za dio mladih prva prilika za glasanje

Ovo će biti deseti parlamentarni izbori po redu, podsjetio je Forum, naglasivši kako će za dio mladih osoba, učenica i učenika srednjih škola, to biti i prva prilika da sudjeluju i glasaju u izboru zastupnica i zastupnika.

Kako je istaknuto, zato je Forum za slobodu odgoja, shvaćajući važnost izbora za demokraciju i demokratsku kulturu, ali i važnost obrazovanja za demokraciju i ljudska prava, izradio i objavio digitalni obrazovni modul na temu izbora za učenice i učenike srednjih škola.

Modul se sastoji od prezentacije koja obrađuje nekoliko važnih tema vezanih za izbore, te donosi 'korak po korak' vodič za glasanje. Na kraju modula, učenici mogu riješiti ispit, a sa 60 posto ili više ostvarenih bodova dobivaju potvrdu o završenom modulu.

Forum je pozvao mlade, koji će ove godine prvi put moći izaći na izbore, da se informiraju kao i da svakako izađu na izbore i glasaju.

Forum za slobodu odgoja organizacija je civilnoga društva aktivna u Hrvatskoj od 1992. a registrirana je 1998. prema Zakonu o udrugama. Temeljni cilj Foruma je implementacija obrazovnih standarda suvremenih demokratskih društva u hrvatski obrazovni sustav. U posljednje 24 godine glavne aktivnosti Foruma uključuju kreiranje i provedbu edukacijskih programa za metodičku izobrazbu nastavnog osoblja, nenasilno rješavanje sukoba, zdravstveno obrazovanje, integralno građansko obrazovanje, stipendiranje učenika, te usavršavanje u metodici poučavanja.