IVO JOSIPOVIĆ

'Objava registra je nasrtaj na pravnu državu'

07.04.2010 u 15:22

Bionic
Reading

Predsjednik Ivo Josipović danas je na upit novinara za komentar oko jučerašnje objave dijela registra branitelja na ilegalan način istaknuo da je riječ o nasrtaju na pravnu državu

'Zalaganje za objavljivanje registra branitelja ne znači da se to smije raditi na crno i na divlje, mislim da je riječ o jednom nasrtaju na pravnu državu i to nije dobro', rekao je predsjednik Josipović nakon sastanka s izaslanstvom Saveza udruga stanara Republike Hrvatske.

Predsjednik je rekao da očekuje da će se otkriti kako i zašto je do toga došlo, jer očito je da se dogodio upad u pravni sustav i zaštićene podatke.

Na pitanje misli li da netko iz Ministarstva obrane RH treba odgovarati za eventualne propuste, predsjednik je rekao da ništa ne želi prejudicirati.

'Zna se tko se bavi istragama, ali u svakom slučaju, ponavljam, ja sam za objavu registra, ali da se to uredi zakonom i radi zaštite onih podataka koji mogu biti delikatni.'

Internetska stranica www.registarbranitelja.com pojavila se u utorak navečer s tražilicom putem koje se utipkavanjem imena i prezimena, kontrolnog broja i detalja o postrojbi mogu pronaći neki hrvatski branitelji.

Policija je započela kriminalističku istragu kojom će se utvrditi jesu li na toj internetskoj stranici doista objavljeni podaci iz registra hrvatskih branitelja, čime bi bilo počinjeno kazneno djelo odavanja službene tajne.