edukacija građana

Obiteljski liječnici: Neprimjereno je prozivati nas zbog neodgovornih pojedinaca za volanom

17.07.2019 u 11:29

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) ocijenila je u srijedu neprimjerenima prozivanja liječnika obiteljske medicine u medijima da su oni jedini odgovorni za to što neodgovorni pojedinci sjedaju za volan i onda kada im zdravstveno stanje to ne dopušta

S obzirom na nedavni događaj u kojem je osoba pod utjecajem droga skrivila tešku prometnu nesreću u kojoj je ozlijeđena tročlana obitelj, KoHOM navodi kako se Zakon o sigurnosti prometa na cestama odnosi na sve liječnike, a ne samo na liječnike obiteljske medicine.

Naročito podsjećanju na članak 233. u kojem stoji da ako se na liječničkom pregledu ili u tijeku liječenja utvrdi da vozač boluje od bolesti ili ima invalidnost radi koje nije više sposoban sigurno upravljati vozilom, liječnik koji je obavio pregled ili liječio vozača te izabrani liječnik dužan je uz upozorenje bolesniku o tome obavijestiti policijsku upravu ili postaju u kojoj osoba ima prijavljeno prebivalište, odnosno privremeno ili stalno boravište.

"Želimo podsjetiti kako je KoHOM na e-savjetovanju o novom Zakonu o sigurnosti prometa na cestama davao svoje primjedbe upravo na prijavu promjene zdravstvenog stanja pacijenta. U uređenim državama liječnici obiteljske medicine nisu stavljeni u poziciju 'policajaca' prema svojim pacijentima već se bave medicinom, a odnos s bolesnicima temelje na povjerenju i liječničkoj tajni", navodi se u priopćenju.

Smatraju da bi svaki pojedinac trebao imati razvijenu osobnu odgovornost pa onda niti jedan liječnik, a ne samo liječnici obiteljske medicine, ne bi bio doveden u situaciju da raznim institucijama prijavljuje svoje pacijente.

"Umjesto što se energija troši na prozivanje liječnika obiteljske medicine kako su oni odgovorni za svakog vozača na cesti, pozivamo sve kolege liječnike, medije i državne institucije da se uključe u edukaciju građana. Zajedno pridonesimo razvijanju svijesti o osobnoj odgovornosti, dok je na državi pronaći druge mehanizme kontrole nad onima koji se uporno ne pridržavaju zakona, a koji neće uključivati liječnike i na taj način ih dovoditi u situaciju da narušavaju povjerljiv odnos liječnik - pacijent koji je temelj našeg rada", poručili su iz KoHOM-a.