apel premijeru i ministru

Obiteljski liječnici i liječnička komora traže da se županije prisile na provedbu Zakona o zdravstvenoj zaštiti

03.07.2019 u 14:40

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) i Hrvatska liječnička komora (HLK) upozorile su u srijedu da je većina županija ignorirala ili svojim odlukama otežala provedbu novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, zato traže da premijer Andrej Plenković i ministar zdravstva Milan Kujundžić prisile županije na poštivanje zakona

Zakon o zdravstvenoj zaštiti stupio je na snagu 1. siječnja, a županijske skupštine trebale su do 30. lipnja donijeti odluke kako bi se zakon počeo provoditi na lokalnoj razini. Trebale su, primjerice, potvrdili odredbi po kojoj pri domovima zdravlja može ostati 25 posto liječnika i donijeti kriterije za odlazak liječnika u privatnu praksu te iznose naknada za to.

Neke županije krše odredbe zakona, većina nije donijela nikakve odluke

Po podacima KoHOM-a, liječnici su zadovoljni odlukama koje su u zakonskom roku donijele Primorsko-goranska, Istarska, Krapinsko-zagorska, Virovitičko-podravska i Koprivničko-križevačka županija, ali i izrazito nezadovoljni odlukama u Karlovačkoj i Zagrebačkoj županiji, gdje su prekršene pojedine odredbe samog zakona. No, najviše ih zabrinjava to što u većini županija nisu donesene nikakve odluke, niti se o tome raspravljalo.

U Karlovačkoj županiji odlučeno je da se najam ordinacije plaća po tržišnoj cijeni, koja iznosi 70 kuna po četvornom metru, zbog čega će cijene biti i trostruko veće nego dosad. KoHOM smatra da se time žele pokriti plaće šest ravnatelja, zamjenika ravnatelja i ostalog nezdravstvenog kadra u šest domova zdravlja na tom području.

U pojedinim dijelovima Karlovca iznos najma mogao bi biti i 5000 kuna, pa su dvije liječnice već zatražile da im se dozvoli preseljenje iz dom zdravlja u drugi prostor.

U Zagrebačkoj županiji, kazala je članica KoHOM-a Ines Balint, dosad se za najam prostora plaćalo oko 1600 kuna, no odsad će se plaćati tržišna cijena od 37 kuna po kvadratu. Balint je dosad za svoju ambulantu plaćala 1800 kuna naknade, a sada će je najam koštati 4000 kuna, dok bi nekim njezinim kolegama cijena mogla dosegnuti i 7000 kuna.

U KOHOM-u ocjenjuju kako će liječnici na taj način biti diskriminirani po teritorijalnom principu jer će, ako rade u Koprivnici ili Puli, moći funkcionirati kao i dosad, a rade li u Karlovcu ili Zaprešiću, doći će na rub opstanka.

Krolo: Zakon najviše opstruiraju župani iz vladajuće koalicije

Predsjednica KoHOM-a Vikica Krolo istaknula je kako su s primjenom zakona počele županije koje su i dosad dobro radile sa svojim liječnicima. Od Plenkovića i Kujundžića je zatražila da prisile župane iz vladajuće koalicije da poštuju zakon, jer ga oni najviše opstruiraju.

Među županijama koje su se potpuno oglušile je i Grad Zagreb, čija Gradska skupštine još nije raspravljala o implementaciji zakona. Ne postoji ni javno dostupan materijal o tome što se planira napraviti, osim izjave gradskog pročelnika za zdravstvo da se ne može dozvoliti primjena zakona jer je neprovediv.

Članica KoHOM-a Nataša Ban Toskić kaže kako je ministar Kujundžić uvjeravao liječnike da ne brinu jer će sve biti obavljeno na vrijeme, no kako se to nije dogodilo KoHOM će zatražili od Ministarstva zdravstva upravni i zdravstveno-inspekcijski nadzor nad radom županija.

'Naša struka se urušava sa svih aspekata, što je rezultat lošeg upravljanja i nesnalaženja državne i lokalne administracije u novim okolnostima nakon ulaska Hrvatske u EU. Naši liječnici odlaze u Europu ili bolnice, a mladi ne dolaze. Zašto bi i dolazili kada je rad u primarnoj zaštiti težak, posebno u ruralnim i izoliranim ambulantama, a liječnici u primarnoj zaštiti su najslabije plaćena skupina', kaže Ban Toskić.