zabranjena komemoracija

Obitelji žrtava s kineskog trga Tiananmen zahtijevaju pravdu

04.06.2021 u 08:30

Bionic
Reading

Desetljeća nakon što se Kina brutalno obrušila na prosvjednike i krvavo ugušila prosvjede na trgu Tiananmen, obitelji žrtava od čelnika zemlje još uvijek zahtijevaju da priznaju istinu vezanu uz taj masakr

Rođaci koji su povezani mrežom "Majke Tiananmena" zahtijevaju "istinu, kompenzaciju i odgovornost" u otvorenom pismu koje je objavila organizacija Human Rights in China (HRiC) kako bi u petak obilježila godišnjicu ovog događaja.

"Trideset i dvije godine kasnije, i dalje ne vidimo nikakvih službenih pokušaja da se razotkriju informacije o krvoproliću,a ubojstva iz lipnja 1989. godine ostaju tabu za vladu", navodi u pismu.

Na dan 4. lipnja 1989. godine, Narodnooslobodilačka armija Kine ugušila je miran prosvjed na trgu Tiananmen u Pekingu, usmrtivši nekoliko stotina ljudi.

Stotine tisuća ljudi tjednima su prosvjedovale pozivajući na demokraciju i slobodu te se protiveći korupciji.

Na Tiananmen trgu studenti su započeli štrajk glađu, dok je borba za moć paralizirala kinesko vodstvo.

Reformistički partijski čelnik Zhao Ziyang iskazivao je naklonost prema studentima, no naposljetku su prevladali čelnici tvrde linije i Deng Xiaoping, koji je pozvao vojsku da se uključi.

Još uvijek nije poznat točan broj ubijenih. Tisuće su ozlijeđene i uhićene.

U Kini je oduvijek bila zabranjena javna komemoracija godišnjice događaja. U petak, jedini podsjetnik na događaj bilo je strože osiguranje oko trga Tiananmen.

Obitelji traže dijalog s vladom. Za početak, žele da se objave imena poginulih.

Kinesko vodstvo nikad nije odgovorilo na pozive obitelji.