nagodba

Obitelji Georgea Floyda 27 milijuna dolara odštete

12.03.2021 u 20:59

Bionic
Reading

Obitelj Georgea Floyda postigla je nagodbu s gradom Minneapolisom vrijednu 27 milijuna dolara u građanskoj parnici zbog njegove smrti prošlog svibnja.

Gradsko vijeće Minneapolisa jednoglasno je izglasalo odobrenje nagodbe u petak, a očekuje se da će je potpisati gradonačelnik Jacob Frey, javlja USA Today.

Dodatnih pola milijuna predviđeno je za financiranje projekata u zajednici i području gdje je Geroge Floyd živio i preminuo.

'Užasna smrt Georgea Floyda, kojoj su svjedočili milijuni ljudi širom svijeta, oslobodila je duboku čežnju i neporeciv zahtjev za pravdom i promjenama', rekao je odvjetnik obitelji Ben Crump u izjavi od petka dodavši da činjenica da će najveća nagodba za protupravno usmrćenje, prije nego je suđeno odgovornima, ikad biti za život crnca što šalje snažnu poruku da su crni životi važni i da policijska brutalnost prema tim ljudima mora prestati.

Sudski proces protiv bijelog policajca Dereka Chauvina optuženog za smrt Afroamerikanca Georgea Floyda tek treba početi. Chauvinu prijeti do 40 godina zatvora, a zbog straha od prosvjeda sudit će mu se u dobro zaštićenoj sudnici. Njegovi odvjetnici tvrde da se on u postupanju s Floydom koristio metodama koje je naučio na obuci.

Floyd je uhićen zbog sumnje da je koristio krivotvorenu novčanicu od 20 dolara. Obdukcija je pokazala da je njegova smrt dijelom uzrokovana djelovanjem policije, no i da je on nedugo prije tragedije koristio opijat fentanyl, zbog čega Chauvinovi odvjetnici tvrde da je smrt posljedica predoziranja.

Četrdesetšestogodišnji Floyd, Afroamerikanac, umro je kad mu je Chauvin koljenom pritiskao vrat gotovo osam minuta. Njegovo je ubojstvo izazvalo višetjedne prosvjede širom zemlje i svijeta, od kojih su mnoge vodili aktivisti pokreta Black Lives Matter.