OSIGURAN SMJEŠTAJ

Mila s roditeljima stigla u SAD, o njoj će se brinuti liječnik koji je kod nas bio u ratu

02.04.2019 u 22:04

Bionic
Reading

Obitelj Rončević s dvogodišnjom Milom, koja boluje od rijetkog oblika leukemije, stigla je u Philadelphiju, gdje će biti primljena na liječenje u tamošnju dječju bolnicu. Zrakoplov Lufthanse sletio je u 15:54 sati po lokalnom vremenu, sa 20-ak minuta zakašnjenja

Obitelj je stigla u Philadelphiju, gdje će djevojčicu iz Rijeke liječiti novi liječnički tim, na čelu s Richardom Aplencom koji je prije šest godina liječio i Noru Šitum. Taj liječnik podrijetlom je Slovenac pa govori i hrvatski, a za vrijeme rata bio je ovdje kao liječnik bez granica.

'Sigurna sam da je Mila u najboljim mogućim rukama. Čim ga vidite, jasno vam je koliko je dobroćudan. Doktor Aplenc je skroman, skrušen i ponizan, mogu reći samo riječi hvale. Tamo smo u bolnici cijelo vrijeme s njim komunicirali i kada smo odlazili, razmijenili smo kontakte te sve ove godine, kada za neko dijete treba drugo mišljenje, ja njemu pošaljem i on da drugo mišljenje u roku od 24 sata, i to potpuno besplatno. Sretna sam što i Mila ide upravo k njemu – rekla je o dr. Aplenca Norina majka Đana, piše Večernji list. Ona napominje da liječenje na koje je otišla Mila i na kojemu je bila Nora nisu ista.

Smještaj za supružnike Rončević osiguran je za sljedećih nekoliko dana u hotelu, na raspolaganju su im službenici hrvatskog veleposlanstva i automobil s vozačem, a radi se na tome da im se osigura dugoročni smještaj jer se očekuje da će liječenje biti dugo i kompleksno. Hrvatska zajednica u SAD-u želi napraviti sve da se Mila i njezina obitelj ne osjećaju usamljeno u predstojećem razdoblju, izvijestila je HRT-ova dopisnica Branka Slavica, javljajući se s aerodroma u Philadephiji nakon slijetanja zrakoplova s obitelji Rončević.

Obitelj Rončević stigla je u utorak ujutro sanitetskim vozilom iz Rijeke na zagrebački aerodrom nakon što su kasno u ponedjeljak iz američke bolnice dobili potvrdu, plan liječenja i račun od 2,3 milijuna dolara.

Mila je prvi dio puta, do Frankfurta dobro provela. Mala Mila je srčani borac koji ima dovoljno energije da pobijedi sve, rekao je njezin djed Vladimir Rončević. Potvrdio je da će u Philadelphiji obitelj Rončević dočekati medicinski tim sa sanitetskim kolima.

U Philadelphiju je stiglo i predstavništvo hrvatskog veleposlanstva u Washingtonu. Oni će biti logistička potpora obitelji, kazala je Branka Slavica za središnji Dnevnik.

- U Odjelu koji će se brinuti o Milinom zdravlju, sve je spremno. Tamo rade međunarodno priznati liječnici, dodala je.

Milin djed Vladimir rekao je da će na aerodromu biti i predstavnici udruge Hrvata Philadelphije koji su također organizirali veliku pomoć za boravak. 'Vjerujem da već večeras počinju prve analize i borba protiv leukemije', kazao je Rončević.

  • +52
Obitelj Rončević u zračnoj luci Franjo Tuđman Izvor: Cropix / Autor: Goran Mehkek / CROPIX

Dodao je i da je s Draganom Primorcem, bivšim ministrom znanosti, razmijenio poruke. U sinoćnjim pregovorima su mu rekli da postoje pristojni izgledi da to sve skupa završi kako mi svi to želimo, rekao je.

- Nevjerojatno je koju je reakciju izazvala ova akcija kod ljudi u Hrvatskoj, ali i svijetu. Pokazalo se još jedanput u presudnim situacijama da su Hrvati narod koji ima najveće srce na svijetu. Bilo bi dobro i kada bi to srce u ritmu zajedništva kucalo i kada nismo u nevolji, dodaje.

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic

Po planu liječenja djevojčica će primiti dvije kemoterapije i transplantaciju. Ukoliko ta metoda ne bude uspješna, dogovoreno je da će američka bolnica o svom trošku prebaciti Milu u neki drugi centar koji može pružiti metode s kojima može doći do izlječenja.

Obitelj Rončevič na zagrebačkom su aerodromu jutros dočekalo osoblje i brojne novinarske ekipe. Milin djed, dugogodišnji HTV-ov novinar i urednik Vladimir Rončević, izjavio je da će brigu oko smještaja obitelji Rončević u Philadelphiji preuzeti američko-hrvatsko društvo prijatelja Steve Rukavina.

Majka Sanja Matijević Rončević potvrdila je da je cijena koju su u toj bolnici formirali iznosi nešto manje od 3 milijuna američkih dolara, a s popustom iznosit će oko 2,3 milijuna dolara.

Prema podacima s internetske stranice stranici lifeformilla.com prikupljeno je ukupno 5,59 milijuna dolara (više od 37 milijuna kuna).