vožnja autotrolejem

Obersnel objavio kako će se organizirati prijevoz u Rijeci dok su na snazi stože mjere

27.11.2020 u 14:14

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ocijenio je na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvo da nove protuepidemijske mjere donose nove izazove gradskoj upravi te da se pripremaju promjene u radu gradskog prijevoznika Autotroleja

To se u prvom redu odnosi na obvezu ograničenog prijevoza do 40 posto kapaciteta autobusa. Autotrolej će na svim autobusima istaknuti obavijest koliko se putnika najviše može prevoziti.

"Apeliram da putnici slučaju upute vozača koji će procjenjivati u kojem trenutku je dosegnut maksimalno dopušteni broj putnika", rekao je gradonačelnik.

Povećat će se broj polazaka na najfrekventnijim linijama u vršnim razdobljima, izvijestio je i pozvao je starije osobe da u to doba izbjegavaju koristiti se javnim gradskim prijevozom.

U Rijeci se neće organizirati adventski događaji na ulicama i trgovima pa neće biti ni kućica s ugostiteljskom i trgovačkom ponudom. Neće biti organiziranoga novogodišnjeg dočeka, rekao je Obersnel.

 "Pred nama je otužni period kojeg smo uvijek čekali s veseljem. Koronavirus se pojavio u funkciji Grincha koji je ukrao Božić, ne samo nama, nego i cijelom svijetu", dodao je.

U situaciji sa znatnijim porastom broja oboljelih u Primorsko-goranskoj županiji i Rijeci proteklog tjedna, ohrabruju to što je malo zaraženih u dječjim vrtićima i osnovnim školama kojima je osnivač grad.

U dječjim vrtićima je od tri tisuće djece oboljelo četvero, a 16 je oboljelih odgajateljica. U osnovnim školama zaraženo je 36 učenika među njih 8500. Oboljelo je 16 nastavnika i samo dva zaposlena u nenastavnom kadru, izvijestio je Obersnel. 

Na novinarsko pitanje je li zadovoljan u kakvom stanju ostavlja Rijeku svojem nasljedniku s obzirom na to da se više neće kandidirati za dužnost gradonačelnika, Obersnel je odgovorio potvrdno.

"U 20 godina je učinjeno mnogo toga u Rijeci i pokrenuto je više velikih investicijskih ciklusa. Sagrađeni su bazenski kompleks, atletska dvorana, Centar Zamet, astronomski centar, a realizira se i najveće ulaganje u kulturu, kompleks Benčić", rekao je.

Modernizirana je plinska mreža, proširen kapacitet dječjih vrtića, uređene zgrade osnovnih škola, a Rijeka je nekoliko puta proglašavana najtransparentnijim gradom u Hrvatskoj, istaknuo je gradonačelnik.

"Uvijek se može više i žao mi je što se neki projekti nisu mogli brže dovršiti, poput nove bolnice, sveučilišnog kampusa ili sustava vodovoda i odvodnje, ali je važno da se krenulo", zaključio je Obersnel.