INCIDENT U VUKOVARU

Obavještajci SOA-e su znali što se sprema, ali su šutjeli!

Bionic
Reading

Središnja obavještajna agencija (SOA) znala je što se u Vukovaru sprema i o tome nije izvijestila državni vrh!

Dio djelatnika ove agencije blizak HDZ-u izravno je opstruirao pripreme državnog vrha za dolazak u Vukovar, piše Slobodna Dalmacija

Članovi stožera nekoliko dana su, preko svojih veza u MUP-u, Oružanim snagama i obavještanim službama bili upoznati s detaljima planova Vlade za dolazak u Vukovar. Članovi državnog vrha, pak, nisu imali nikakvih konkretnih informacija o tome što ih doista čeka na terenu : niti da je Stožer potpuno preuzeo kontrolu nad redarskom službom, niti da nagovara da povijesne postrojbe da ne dođu pred bolnicu, odakle je službena kolona trebala krenuti, niti da aktivnosti Stožera izravno koordinira HDZ.

Slobodna Dalmacija je rekonstruirajući događaje u Vukovaru, razgovarajući sa izvorima u Stožeru, članovima braniteljskih udruga, nekolicinom oporbenih političara iz Slavonije i sudionicima same kolone dobila je potvrdu da je HDZ bio duboko uključen u pripreme blokade državnog vrha.

Štoviše prema informacijama Slobodne Dalmacije Stožer je s HDZ-om imao tri rezervne varijante za slučaj da blokada kod bolnice ne uspije. Da se državni vrh kojim slučajem probio do Memorijalnog groblja tamo bi naišli na blokadu. Postojale su i varijante za povrataka koje su uključivale sprečavanje odlaska s groblja, blokadu pristupa automobilima i organiziranu salvu zvižduka koja je trebala pratiti čitavu scenu.