veliki troškovi

Obaranje jeftinih ruskih dronova skupo košta Ukrajinu

20.10.2022 u 10:17

Bionic
Reading

Trošak obaranja 'dronova kamikaza' koje Rusija šalje na ukrajinske gradove uvelike premašuje iznose koje je Moskva platila za nabavu i lansiranje jeftine tehnologije iranske proizvodnje, pokazuje analiza

Ukupno 161 dron Šahid-136, jedan veći Šahid-129 i četiri još veće bespilotne letjelice poznate kao Mohadžer-6 srušila je ukrajinska protuzračna obrana u posljednjih mjesec dana. O kakvim se dronovima radi, tportal je pisao ranije ovdje.

Uz cijenu jednog primjerka modela Šahid-136 iranske proizvodnje, između 20 tisuća i 50 tisuća dolara, vojni analitičari nevladine organizacije Molfar procjenjuju da su Rusiju neuspjeli napadi dronovima na Ukrajinu posljednjih tjedana ukupno stajali između 11,66 i 17,9 milijuna dolara, piše The Guardian.

Ukrajina je rasporedila mnoštvo oružja za obaranje bespilotnih letjelica, uključujući avione MiG-29, krstareće rakete C-300, kopnene obrambene sustave Nasams i malo streljačko oružje.

Procijenjeni trošak za Ukrajinu iznosi više od 28,14 milijuna dolara, prema analizi koja se temelji na otvorenim izvorima. Podaci uključuju dronove lansirane između 13. rujna i 17. listopada.

Analiza ističe da napadi bespilotnim letjelicama iziskuju niske financijske troškove za Ruse, kojima nastavljaju širiti teror u Ukrajini, ubijajući civile i udarajući na energetsku infrastrukturu zemlje.

Artem Starosiek, izvršni direktor Molfara, rekao je da bi korištenje dronova ipak trebalo smatrati znakom slabosti Moskve, piše The Guardian. 'Rusija gubi ovaj rat. Ako naručuju dronove iz Irana, znači da nemaju vlastite.'

SAD je optužio Moskvu za ratne zločine nakon najnovijih napada bespilotnim letjelicama i raketama na Kijev i druge gradove. Gotovo trećina ukrajinskih elektrana uništena je u posljednjih deset dana, a deseci ljudi su poginuli.

  • +11
Napad dronovima na Kijev Izvor: Profimedia / Autor: Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Iran je zanijekao da je dostavio Rusiji oružje za vođenje rata u Ukrajini. Međutim američke i ukrajinske obavještajne službe tvrdile su da je Rusija početkom ljeta naručila 600 dronova od Irana, a procjenjuje se da je njih između 250 i 300 već raspoređeno na bojište.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski kazao je prošlog tjedna, uključivši se putem videoveze na sastanak skupine najrazvijenijih zemalja svijeta G7, da je dodatnih 2400 Šahida naručila ruska vojska iz Teherana, iako nije precizirao tip.

Ukrajinske oružane snage imaju visok stupanj uspjeha u obaranju bespilotnih letjelica Šahid-136, koje je Rusija preimenovala u Geran-2, a lete nisko i spore su.

Oko 60 posto uništeno ih je u zraku, prema ranijoj analizi britanske obavještajne službe od 6. listopada. Ali podaci Molfara pokazuju da je oboreno do 80 posto od 208 modela Šahid-136 lansiranih do 17. listopada. Prema podacima Molfara, oko 70 posto dronova lansirano je danju, prije podneva.

Starosiek je rekao da je niska putanja leta dronova otežavala kopnenoj obrani da ih uhvati i da je potrebna tehnologija 'hvatanja dronova' kako bi se poboljšala stopa njihova uništenja.

'Trebali bismo imati informacije o ovim dronovima prije nego što stignu u gradove, jer ako udarite onda po njima, mogli bi pasti i pogoditi mnogo ljudi.'