REAKCIJE SVJETSKIH MEDIJA

'Obamina pobjeda bez sjaja'

07.11.2012 u 10:27

Bionic
Reading

Osvajanje drugog mandata u Bijeloj kući veliki je uspjeh Baracka Obame, slažu se svjetski mediji, no upozoravajući da je to bila 'pobjeda bez sjaja'

Dok Amerika konačno spava nakon duge izborne večeri, koja se dijelom prelila i u noć, ostatak svijeta, a posebice mediji, oštri pera i komentira što znači pobjeda Baracka Obame na predsjedničkim izboima.

Za londonski Guardian stvar je jasna: 'Pobjeda za Baracka Obamu i zdrav razum.' Tako glasi naslov uredničkog komentara posvećenog američkim predsjedničkim izborima, u kojem se između ostaloga kaže da Obamina pobjeda 'nije bila velika, ni lijepa, a nije ni otvorila nove prostore, niti bila inspirativna kao ona 2008.' Ipak, s obzirom na mnogo teži put do pobjede, rezultat ovih izbora je 'postignuće' Baracka Obame, a ujedno je i dobra stvar 'za Amerikance, Ameriku i cijeli svijet'. 'Prva pobjeda Baracka Obame je predstavljala hrabrost nade, a druga predstavlja sposobnost da se u teškim vremenima donese razumna politička odluka', zaključuje Guardian.

Španjolski El Pais na svojom stranici donosi veliki naslov 'Obama ponovno izabran' te naglašava da je u reizboru američkog predsjednika ključnu ulogu imao 'glas Latinoamerikanaca', koji su u velikoj mjeri, s čak 75 posto svojih glasova, podržali Baracka Obamu. 'Glasovi Latinoamerikanaca su naročito bili presudni u saveznoj državi Coloradu, u kojoj je čak 87 posto Latinosa glasalo za Obamu', ističe El Pais, koji konstatira da će se novi-stari američki predsjednik morati pozabaviti reformom useljeničkog zakonodavstva, koja bi trebala omogućiti lakše stjecanje državljanstva milijunima Hispanaca koji već godinama ilegalno žive u SAD-u.

Njemački tjednik Der Spiegel u svojem online izdanju donosi pak komentar pod naslovom 'Pobjeda bez sjaja', u kojem ističe da osvajanje drugog mandata Obama 'ulazi u povijest', ali da njegova pobjeda definitivno nije bila trijumf. 'Ovaj rezultat bez sjaja ostavlja predsjedniku Obami mogućnost poduzimanja samo malih koraka, što i ne mora biti loše za njega i njegovu stranku', zaključuje Der Spiegel te ne može ne spekulirati o mogućoj kandidaturi Hillary Clinton 2016. godine: 'Prvi afroamerički predsjednik bi štafetu mogao predati prvoj predsjednici SAD-a, i tako bi Amerika najavila svoje novo progresivno doba.'

Zanimljivo, na gubitničkog kandidata, republikanca Mitta Romneyja, nitko nije potrošio mnogo tinte u jutrošnjim komentarima i analizama, s time da se ističe kako je bio uvjerljiv u prvoj predsjedničkoj debati, ali i 'besraman u mijenjanju političkih pozicija', kako je napisao Guardian.