ČEKA SE SLJEDEĆI KORAK

Obami raste prednost nad Romneyem

16.09.2012 u 11:06

Bionic
Reading

Zamah koji je američki predsjednik Barack Obama dobio nakon demokratske nacionalne konvencije, u kombinaciji s nekoliko pogrešnih koraka njegova republikanskog protukandidata Mitta Romneyja doveli su do toga da je američka izborna karta u ovom trenutku jako naklonjena demokratskom kandidatu, piše u nedjelju list San Francisco Chronicle

Obama je nakon konvencije u deset provedenih nacionalnih anketa povećao svoju prednost na 3,1 posto u prosjeku. Ta relativno tijesna prednost na nacionalnoj razini, međutim, izgleda puno veća kada se pogleda elektorska karta po američkim saveznim državama.

Obama tako vodi u čak 11 od 12 država koje se smatraju "izbornim bojištima". Aktualni predsjednik po anketama u ovom trenutku može računati na 332 elektorska glasa, odnosno 62 više nego što mu je potrebno za reizbor.

Romney ima 206 elektorskih glasova, a vodi u samo dvije države u kojima je Obama pobijedio 2008. godine - Indiani i Sjevernoj Karolini. Po analitičarima, Romney bi za ukupnu pobjedu morao osvojiti osam od ranije spomenutih 12 država "bojišta". Trenutno mu je najveći problem Ohio u kojem nikako ne uspjeva sustići Obaminu prednost od nekoliko postotaka, koju aktualni predsjednik ne ispušta već mjesecima. A nijedan republikanski predsjednički kandidat u povijesti nije osvojio Bijelu kuću bez pobjede u toj saveznoj državi.

Usto, izborni sustav ide na ruku Obami jer ima uvjerljivu prednost u četiri od pet najmnogoljudnijih američkih saveznih država, koje u izbornom kolegiju sudjeluju s najviše glasova.

Analitičari kažu da će Romney teško do pobjede ukoliko ne učini nešto spektakularno u predstojećim debatama. 'Prva debata, 3. listopada u Denveru, mnogo će nam toga reći. Romney mora napraviti nešto strašno dobro ili Obama nešto strašno pogrešno kako bi se okrenuo trend', kaže profesorica političkih znanosti na teksaškom sveučilištu Cindy Rugeley.