NEPOZNAT RAZLOG NAPADA

Obama zgranut napadom u Njemačkoj

02.03.2011 u 22:28

Bionic
Reading

Predsjednik SAD-a Barack Obama osudio je napad na američki vojni autobus u zračnoj luci u Frankfurtu, u kojem su u srijedu ubijena dva pripadnika američkog ratnog zrakoplovstva a dva su teško ranjena

"Ja sam rastužen i zgranut tim napadom u kojem su ubijena dva Amerikanca, a dva su ranjena. Mislim da su Amerikanci jedinstveni u izražavanju počasti onima koji su poginuli... a molimo za brzi oporavak onih koji su ranjeni", rekao je Obama, koji je iznenadio novinare u Bijeloj kući prekinuvši dnevni brifing svog glasnogovornika Jaya Carneya kako bi reagirao na incident u Frankfurtu.

Obama je obećao da SAD "neće štediti truda" kako bi se utvrdile sve okolnosti tog "besramnog napada".

"Mi još nemamo sve informacije", rekao je novinarima. "Bit ćete u cijelosti brifirani čim dobijemo više informacija".

Dodao je kako je napad u Njemačkoj "neugodan podsjetnik" na "iznimno žrtvovanje" pripadnika američkih oružanih snaga.

Dok je odlazio, novinari su mu pokušali postaviti pitanja o Libiji. "Sutra ću imati priliku odgovoriti na neka pitanja. Ovdje će biti meksički predsjednik Felipe Calderon", rekao je Obama.

Naoružani 21-godišnjak s Kosova, Arif Uka, pucao je u srijedu na američki vojni autobus u zračnoj luci u Frankfurtu, usmrtivši dvojicu vojnika a dvojicu teško ranivši, prije nego što je uhićen, objavila je njemačka policija. Do napada je došlo dok je autobus stajao izvan Terminala 2 u zračnoj luci, rekao je glasnogovornik frankfurtske policije Manfred Fuelhardt.

Američki vojnici nisu bili stacionirani u Njemačkoj već su bili u transportu, a čini se da je napadač bio u autobusu kada je počeo pucati, rekao je jedan američki dužnosnik za ABC News. Incident je pod istragom i za sada nije jasno je li povezan s terorizmom, navodi ABC News.

Ministar unutarnjih poslova Kosova Bajram Rexhepi izjavio je da je njemačka policija identificirala uhićenog kao Arifa Uka, kosovskog građana iz Mitrovice.

"To je frapantan i tragičan događaj. Pokušavamo saznati je li to bilo organizirano i kakva je bila priroda toga napada", rekao je Rexhepi.