KRIZA U AMERICI

Obama zamrzava plaće u javnim službama

  • Autor: tportal.hr/hina
  • Zadnja izmjena 30.11.2010 09:59
  • Objavljeno 30.11.2010 u 07:59
Barack Obama

Barack Obama

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama u ponedjeljak je Kongresu predložio zamrzavanje plaća saveznim javnim službenicima na dvije godine, radi smanjenja ogromnog državnog deficita

Zamrzavanjem plaća od 1. siječnja 2011. bilo bi obuhvaćeno 2,1 milijun zaposlenika u javnim službama, a njime bi se iduće godine uštedjelo dvije milijarde dolara, a u idućih pet godina kumulativno 28 milijardi dolara.

Ukupni javni dug SAD-a 7. studenoga je iznosio 95 posto BDP-a ili 13.728 milijardi dolara, a u 2010. je povećan za 1.700 milijardi dolara.

'Teška je istina da će stavljanja pod nadzor ovoga deficita tražiti široke žrtve, a tu žrtvu moraju podijeliti i zaposlenici savezne vlade', rekao je Obama. 'Mali poduzetnici i obitelji stežu remen, pa treba i njihova vlada', dodao je Obama na konferenciji za tisak.

Ako Kongres odobri prijedlog, zamrzavanje bi spriječilo planirano povećanje plaća za 1,4 posto u 2011. za sve civilne savezne službenike.

Zamrzavanje se ne odnosi na oružane snage, ali obuhvaća civilne namještenike ministarstva obrane. Ono se također ne bi primjenjivalo na osoblje Kongresa i zastupnike, koji su izglasali zamrzavanje svojih plaća u travnju.

Obamina je najava u skladu s prijedlogom dvostranačke Komisije za deficit, koja je ranije ovoga mjeseca preporučila trogodišnje zamrzavanje plaća u saveznim službama, uključujući i neborbene članove vojske.

'Mislim da je to prava stvar, ljudi više ne negiraju da postoji problem ogromnog duga. Savezna vlada sada shvaća da mora poduzeti korake poput ovoga da smanji deficit ili ćemo se suočiti s najpredvidljivijom gospodarskom krizom u povijesti', ocijenio je supredsjedatelj komisije Erskine Bowles

Obamin je potez preventivan u odnosu na najave republikanaca da će smanjiti plaće i broj zaposlenih u saveznim službama nakon što iduće godine preuzmu vođenje Kongresa.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!