SJENA BANKROTA NAD SAD-OM

Obama: Za spas Amerike, pritisnite kongresnike!

26.07.2011 u 09:40

Bionic
Reading

Predsjednik Barack Obama ocijenio je u ponedjeljak da je stajalište republikanca u raspravi o američkom dugu dovelo do 'opasne' bezizlaznosti, no uvjeren je da je kompromis moguć kako bi se 2. kolovoza izbjegnula situacija u kojoj Sjedinjene Države više ne bi mogle otplaćivati svoje kredite

U obraćanju naciji iz Bijele kuće u ponedjeljak navečer po američkom vremenu, Obama je pozvao sunarodnjake da učine pritisak na Kongres gdje su republikanci većina u Predstavničkom domu, kako bi se postigao dogovor i prekinula blokada.

'Ako želite uravnotežen pristup za smanjenje deficita, dajte to na znanje vašem zastupniku u Kongresu', poručio je Obama.

SAD neće moći otplaćivati svoje obveze i kredite ako se republikanci i demokrati ne dogovore. Dvije strane imaju vrlo različite planove za podizanje zakonskog limita zaduženosti zemlje i izbjegavanje pada kreditnog rejtinga i nesposobnosti SAD-a za otplatu kredita, što bi moglo nastupiti već idućeg tjedna.

'Rekao sam voditeljima dviju stranaka da moraju postići kompromis idućih dana ... i uvjeren sam da taj kompromis možemo postići', rekao je Obama u govoru.

Malo manje od tjedan dana prije 2. kolovoza, krajnjeg roka za podizanje sadašnjeg limita duga od 14,3 tisuća milijardi dolara, čelnici republikanca i demokrata, koji su pak većinski u Senatu, međusobno se okrivljuju. I jedni i drugi brane vlastite prijedloge smanjenja proračunskog deficita i ne pokazuju spremnost za kompromis.

Suočena s nervozom tržišta i zabrinutošću međunarodnih ustanova, Bijela kuća kao i čelnici u Kongresu poručuju da blokada plaćanja ne dolazi u obzir.

Zastoj u pregovorima na Capitol Hillu uzdrmao je financijska tržišta i ulagače diljem svijeta, rušeći vrijednost dionica i dolara i gurajući zlato na novi rekord od 1620 dolara za uncu, te dodatno ojačavši švicarski franak.

SAD 'ne može ne ispunjavati svoje obveze', ponavljao je predsjednik Predstavničkog doma John Boehner kao odgovor na Obamin govor.

On je također optužio Obamu za nepopustljivost prema rješenjima koje predlaže njegova stranka.

Vođa demokrata u Senatu Harry Reid predložio je u ponedjeljak plan podizanja plafona duga koji bi bio dovoljan do 2013. godine, uz samnjenje deficita za 2.700 milijardi dolara, ali ne i nove poreze što pak želi Obama.

Međunarodni monetarni fond upozorio je u ponedjeljak SAD da mu prijeti 'težak šok' ne bude li Kongres reagirao na vrijeme. MMF je predvidio da bi američki dug dosegao 99,0 posto BDP-a 2011. godine i 103,0 posto 2012.

Američka državna tajnica Hillary Clinton iz Honga Konga je u ponedjeljak nastojala umiriti međunarodnu zajednicu.

'Znamo koliko je to važno za nas i za vas (...) vjerujem da će Kongres učiniti potrebno i postići sporazum o plafonu duga', rekla je.