SUNOVRAT DIPLOMACIJE

Obama usred skandala: Donatore za veleposlanike

11.07.2013 u 15:22

Bionic
Reading

Barack Obama nagrađuje neke od svojih najaktivnijih donatora iz predizborne kampanje za posljednje predsjedničke izbore prestižnim funkcijama američkih veleposlanika. Prosječan iznos donacije po takvom dužnosniku iznosio je 1,8 milijun dolara, izračunao je britanski Guardian

Iako takva praksa nije nova u američkoj politici, karijerni diplomati u Washingtonu izražavaju sve veću zabrinutost razvojem događaja. Jedan bivši veleposlanik opisao je to kao prodaju javnih funkcija.

U utorak, jedan od ključnih Obaminih mecena, Matthew Barzun (42), postao je posljednji u nizu donatora koji je imenovan veleposlanikom. Bijela kuća postavila je Barzuna za svog predstavnika u Londonu, u jednu od najpoželjnijih veleposlaničkih rezidencija, čiji je vrt manji samo od onoga koji okružuje Buckinghamsku palaču.

Kao čelnik financijskog odbora Obamine posljednje predsjedničke kampanje, Barzun je pomogao prikupiti 700 milijuna dolara. Barzun je osobno osigurao više od 2,3 milijuna, iako je tek okončao funkciju veleposlanika u Švedskoj, koju je dobio nakon što je donirao Obaminu prvu kampanju.

Veterani u State Departmentu negoduju. Thomas Pickering, koji je nedavno predvodio istragu o ubojitim napadima na američko veleposlanstvo u Libiji i predstavljao SAD u Ujedinjenim narodima, tvrdi da je takva postala ništa drugo nego - prodaja javne funkcije. Osim toga, dojam je da SAD ne tretira zemlje u koje imenuje takve dužnosnike s poštovanjem koje one zaslužuju.

Susan Johnson, predsjednica organizacije American Foreign Service Association (AFSA), koja predstavlja američke karijerne diplomate, navodi da je očekivanje da će se Obama pokazati drugačijim po tom pitanju rezultiralo još većim razočaranjem.

Obama je nedavno imenovao nekoliko svojih donatora veleposlanicima. Rimsku Villu Tavernu iz 16. stoljeća dao je u ruke Johnu Phillipsu, odvjetniku iz Washingtonu koji mu je osigurao najmanje 500.000 dolara. John Emerson, upravitelj fonda iz Los Angelesar, buduće kontakte ostvarivat će kao veleposlanik u Njemačkoj (osigurao je 1,5 milijun dolara). Jane Stetson, nasljednica IBM-ovog bogatstva koja je Obami osigurala 2,4 milijuna dolara, navodno je favoritkinja za veleposlaničku funkciju u Parizu.

U posljednjih nekoliko tjedana, devet atraktivnih veleposlaničkih funkcija u Europi, na Karibima ili u Aziji otišlo je velikim donatorima. Uskoro se očekuju i imenovanja u Francuskoj, Švicarskoj i Mađarskoj. Od tih 12, precizni podaci dostupni su za njih deset, a prosječan iznos osiguranih donacija po donatoru iznosi 1,79 milijuna dolara.