ROMNEYJEV JASTREB RYAN:

'Obama ugrožava kršćanstvo i zapadnu civilizaciju'

05.11.2012 u 11:17

Bionic
Reading

Paul Ryan, republikanski potpredsjednički kandidat na predstojećim izborima u SAD-u, optužio je u nedjelju predsjednika Baracka Obamu da vodi politiku koja kompromitira judeokršćanske vrijednosti i tradiciju zapadne civilizacije

Teške optužbe na račun američkog predsjednika Ryan je sasuo za vrijeme konferencijskog poziva s kršćanskim evangelicima, koje je održao između brojnih skupova u tzv. neopredjeljenim saveznim državama uoči izbora u utorak.

Zrakoplov izbornog stožera Paula Ryana u nedjelju navečer sletio je u Kolorado, četvrtu državu koju je posjetio tog dana u grozničavoj kampanji za poticanje birača da u što većem broju izađu na birališta i podrže republikanskog kandidata Mitta Romneyja. Ryan se u telefonskom razgovoru obratio Koaliciji za vjeru i slobodu, organizaciji koju je ustoličio konzervativni kršćanski strateg Ralph Reed.

'To je opasan način vladanja. To je put koji vodi bujanju vladajuće administracije, ograničava slobode i kompromitira judeokršćanske vrijednosti, vrijednosti zapadne civilizacije zbog kojih smo postali moćna i izuzetna nacija', rekao je Ryan, opisujući politiku Baracka Obame.

Ryanov glasnogovornik Michael Steel naknadno je objasnio da je Ryan zapravo govorio o vjerskim slobodama i zdravstvenoj reformi poznatijoj kao Obamacare, o čemu je često govorio u kampanji.

Ryan je ranije kritizirao zakon koji će osigurati zdravstveno osiguranje za 33 milijuna 'neosiguranih' Amerikanaca, jer se od crkvenih dobrotvornih organizacija traži da u osiguranja za svoje zaposlenike uključe kontracepciju, što su američki konzervativci dočekali na nož. No Ryanova nedjeljna izjava bila je dosad najsnažnija osuda Obamine politike.