ANALIZA DRAGE PILSELA

Obama u teškoćama

  • Autor: Drago Pilsel
  • Zadnja izmjena 14.12.2010 07:34
  • Objavljeno 14.12.2010 u 07:00
BARACK OBAMA

BARACK OBAMA

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Napredovanje republikanaca na parlamentarnim izborima u studenom dovelo je do toga da američki predsjednik Barack Obama mora pregledati popis zadataka s kojima je stigao u Bijelu kuću, tako što je dao prednost unutarnjoj nad vanjskom politikom

Ali ekonomska previranja, koja bi mogla imati učinak na njegove planove za iduće predsjedničke izbore, imaju neposredne posljedice u redovima demokrata.

Prošli tjedan, demokrati su u Donjem domu Kongresa odlučili odbiti planove Baracka Obame za odgodu poreznih rezova, koje je pokrenuo njegov prethodnik, a koji su trebali završiti ove godine.

Možda da preciziramo: više od poraza, ono što se Obami događa je ozbiljno upozorenje na polovici prvoga mandata.

Donji dom, koji je glasao protiv njegova plana, bit će obnovljen uskoro, a demokrati koji su se suprotstavili željeli su dati do znanja da ne podržavaju Obaminu strategiju nakon poraza na izborima u studenom.

Otuda činjenica da demokrati Donjeg doma nisu predstavili nikakvu alternativu politici predsjednika, nego su samo odbili Obamine uvjete. Demokrati, naime, smatraju da je Obama previše popustljiv prema republikancima i da izdaje ili odustaje od jednog od svojih najvažnijih predizbornih obećanja.

Ako je Obama odlučio razmisliti još jednom o poreznoj politici (za što je dobio podršku bivšega predsjednika Billa Clintona), dogodilo se to u velikoj mjeri zato što su izbori u studenom uveli dozu visoke ideologiziranosti u američki politički život.

Obama je optužen da vodi zemlju u socijalizam. Tvrdnje ekstremno konzervativnog pokreta The Tea Party dobile su daleko veći odjek nego što bi se očekivalo od tako irealne i deplasirane političke propagande.

Povećati poreze ili, u ovom slučaju, odgoditi rezove, doduše, nudi dobru propagandnu bazu republikancima koji bez stanke ponavljaju da je trošak federalne vlade izuzetno visok.

Ali dok je Bijela kuća pokušavala naći odgovor na te napade, demokrati su zaključili da će Obama povećati deficit i još i ovo: da će postati nevjeran svojim glasačima, što je puno teže za samu sudbinu demokrata (u Kongresu), ali i za mogućnosti Obamina reizbora. Sada se čeka pravorijek Senata gdje se republikanci i demokrati umjetno bore oko teme oko koje se načelno, nauštrb Obame, zapravo slažu.

Moguće je, dakle, da Obama plati visoku političku cijenu, bez obzira na ishod ove rasprave. Ako ostane pri svom stavu, to će značiti da je prevario glasače jer je namjeravao, i to je obećavao, učiniti veliku promjenu u odnosnu na poreznu politiku Georgea W. Busha.

Ako pak ne uspije provesti svoju zamisao, ispast će da ga vlastiti suradnici ruše. Takav se dojam stvara, prema anketama, među demokratskim glasačima koji su sve više i sve češće razočarani zbog sporosti reformi i zbog neodlučnosti predsjednika koji ne ide hrabro u rušenju ili preskakanju prepreka.

Republikanci su uspjeli u prvom koraku: mobilizirati svoje glasače. Među demokratima se stječe uvjerenje da Obama tumara i da udara o zidove.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!