'NEMAM LAKMUS PAPIR'

Obama traži vrhovnog suca koji podupire pobačaj

21.04.2010 u 20:09

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je u srijedu kako nema 'lakmus testa' za pobačaj pri izboru kandidata za Vrhovni sud, ali je istaknuo da želi kandidata koji podupire osobna prava, uključivo i prava žena

Obama je u srijedu u Bijeloj kući s demokratskim i republikanskim čelnicima Senata razgovarao o izboru nasljednika za suca vrhovnog suda Johna Paula Stevensa, koji na ljeto odlazi u mirovinu.

'Mislim da imamo neke jake potencijalne kandidate', rekao je Obama. Na pitanje novinara bi li prihvatio kandidata koji ne vjeruje u ženino pravo na pobačaj, rekao je da on nema neki određeni 'lakmus test' za kandidate.

'Ja sam netko tko vjeruje da ženama treba omogućiti' donošenje odluka koje se tiču njihova tijela, rekao je Obama. Istaknuo je kako želi da senat potvrdi kandidata prije jesenskog početka rada vrhovnog suda. Obama je počeo intervjiurati moguće kandidate, a planira se sastati i s drugim senatorima, izjavio je jedan visoki vladin dužnosnik.

Prošle je godine Obama razgovarao s četirima osobama prije odluke o imenovanju Sonie Sotomayor u vrhovni sud, nakon odlaska u mirovinu suca Davida Soutera. Dužnosnici Bijele kuće kazali su da se ovaj put razmatra desetak kandidata, prenosi američki tisak.

Dužnosnici navode da Obama traži nekoga tko je dovoljno mlad da može dugo službovati i tko se može nametnuti kao vođa u sudu te pobijediti druge svojim argumentima.

Također je sklon diverzifikaciji suda, pa je moguće imenovanje još jedne sutkinje, nekoga tko je obrazovan izvan kruga najelitnijih američkih sveučilišta, tzv. Ivy lige, ili nekoga tko nije bio sudac saveznoga prizivnog suda.

Svih devet sadašnjih sudaca vrhovnog suda bili su suci saveznih prizivnih sudova. U sudu su dvije sutkinje, Sonia Sotomayor i Ruth Ginsburg, te jedan sudac afričko-američkog podrijetla - Clarence Thomas. Zanimljivo je da s odlaskom suca Johna Paula Stevensa u sudu neće biti nijednog protestanta, većinske vjeroispovijedi u SAD-u. Od osam sudaca koji ostaju šest je katolika i dvoje židova.

Imenovanjem drugoga suca suda s doživotnim mandatom Obama će osigurati svoj utjecaj na to najviše pravosudno tijelo u SAD-u, koje je istodobno i ustavni sud zemlje, no neće promijeniti sadašnju ravnotežu s pet konzervativnih i četiri liberalna suca, jer su oba suca koji su se odlučili za mirovinu dio liberalne manjine.

Obama je rekao da planira objaviti ime svoga kandidata do kraja svibnja. Senator Jeff Sessions, najviše rangiran republikanac u senatskom odboru za pravosuđe, ocijenio je da bi u kolovozu senat mogao glasovati o potvrđivanju kandidata za vrhovni sud.