TIJELA AFGANISTANSKIH POBUNJENIKA

Obama traži istragu zbog fotografija iz Afganistana

18.04.2012 u 19:43

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama zatražio je istragu o fotografijama američkih vojnika uz ostatke tijela afganistanskih pobunjenika koji su se u srijedu pojavili u američkim medijima i kažnjavanje odgovornih

'Te fotografije ni u čemu ne predstavljaju vrijednosti ni profesionalnost velike većine američkih postrojbi koje su danas u Afganistanu', navodi u priopćenju šef Pentagona, koje ističe da je razočaran objavljivanjem tih fotografija u američkom dnevnom listu.

Los Angeles Times je u srijedu objavio da su se vojnici 82. američke zrakoplovne divizije fotografirali s ostacima afganistanskih napadača samoubojica u pokrajini Zabul 2010. godine.

Te su fotografije snimljene u veljači 2010. kada je nekoliko vojnika poslano na mjesto samoubilačkog napada, gdje su se snimili s dijelovima tijela napadača.


Nekoliko mjeseci kasnije pripadnici iste divizije su se ponovo fotografirali s tijelima pobunjenika. Ta afera je izašla na vidjelo u osjetljivom trenutku za snage koalicije nakon epizode paljenja Kurana u bazi Bagram, što je izazvalo žestoke prosvjede u zemlji.

Panetta je istaknuo da traje istraga o disciplinskim postupcima. Panetta u Bruxellesu sudjeluju na sastanku ministara obrana NATO-a.

On je dodao da će vojnici koji su se nehumano ponašali morati odgovarati pred američkim vojnim sudom.

Ministar je rekao da je razočaran zbog objave tih fotografija koju je Pentagon pokušao spriječiti jer postoji opasnost da će te fotografije upotrijebiti neprijatelj da bi izazvao nasilje protiv američkih i afganistanskih vojnika.