TEŠKO DO CJEPIVA

Obama proglasio stanje nacionalne opasnosti zbog svinjske gripe

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 24.10.2009 18:58
  • Objavljeno 24.10.2009 u 18:39
epruvete svinjska gripa

epruvete svinjska gripa

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je uredbu kojom se zbog gripe H1N1 proglašava nacionalna opasnost, što će liječnicima i medicinskim ustanovama dati veći manevarski prostor u odgovoru na pandemiju svinjske gripe, objavila je u subotu Bijela kuća

Uredba će omogućiti medicinskim ustanovama da se bolje nose s porastom broja pacijenata od gripe, i prema potrebi traže savezna sredstva.

'Temelj našeg nacionalnog pristupa virusu H1N1 je bila pripravnost na svim razinama, osobnoj, poslovnoj i vladinoj, a ova proklamacija pomaže da se poboljša naša ukupna sposobnost odgovora', navela je Bijela kuća u priopćenju.

No pripravnost o kojoj se govori u priopćenju nije toliko uočljiva na terenu gdje se osjeća nedostatak cjepiva protiv virusa H1N1, do kojega se teško dolazi. Zbog podbačaja u proizvodnji cjepiva, umjesto očekivanih 40 milijuna doza do kraja listopada, do petka je isporučeno samo 16.1 milijuna doza, pa se uglavnom cijepe samo rizične skupine, a ostali građani satima čekaju na cijepljenje u dugim redovima pred klinikama.

Gripom H1N1 zaraženi su milijuni Amerikanaca, a od početka pandemije u travnju, umrlo je gotovo stotinu djece. Direktor nacionalne epidemiološke službe - Centra za nadzor i prevenciju bolesti (CDC) iz Atlante izjavio je u petak da je više od tisuću ljudi do sada umrlo od gripe te da je iz 46 od 50 saveznih država izviješteno o širokoj rasprostranjenosti virusa H1N1.

'Od početka pandemije imamo više od 1000 mrtvih i 20,000 hospitaliziranih. Očekujemo da će zaraza ići u valovima, ali ne možemo predvidjeti kada će se ti valovi dogoditi', rekao je direktor CDC-a Dr. Thomas Frieden.

Usporedo s kampanjom cijepljenja protiv gripe H1N1 odvija se i cijepljenje protiv sezonske gripe, a cjepivo je dostupno na svakom koraku, od liječničkih ordinacija do velikih samoposluživanja i trgovačkih centara, po cijeni od 25-30 dolara, pa je do sada cijepljeno oko 60 milijuna Amerikanaca.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi