ROMNEY I NOVI UZDANIK

'Obama pretvara SAD u Europu'

13.08.2012 u 11:01

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama nazvao je kongresnika Paula Ryana ideološkim liderom Republikanske stranke u Kongresu, u svom prvom komentaru na Ryanov izbor za republikanskog potpredsjedničkog kandidata na izborima 6. studenoga

'Jučer je moj protukandidat Mitt Romney izabrao svog partnera na listiću, ideološkog lidera republikanaca u Kongresu, Paula Ryana. Poznajem ga, čestitam mu i želim mu dobrodošlicu u izbornu utrku', rekao je Obama na skupu Demokratske stranke u Chicagu u nedjelju navečer.

'On je pošten čovjek, obiteljski čovjek. Artikulirani je glasnogovornik političke vizije Mitta Romneyja. Ali to je vizija s kojom se nimalo ne slažem', kazao je Obama u svom prvom komentaru na Ryanov izbor.

Republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima u studenome Mitt Romney izabrao je u subotu kongresnika Paula Ryana iz Wisconsina za svog potpredsjedničkog kandidata. Njih će se dvojica suprostavit će se predsjedniku Baracku Obami i potpredsjedniku Joeu Bidenu na izborima 6. studenoga.

Iz Obamina izbornog stožera odmah su u subotu ocijenili da Ryan ima 'radikalnu' i 'lošu' gospodarsku viziju koja će omogućiti ponavljanje 'katastrofalnih' grešaka. Opisali su ga kao 'tvorca radikalnog proračuna koji su republikanci predložili u Predstavničkom domu' i podržavatelja Romneyjeva plana koji predviđa smanjenje poreza za najbogatije i rezanje saveznog proračuna za školstvo. Nacrt proračuna za koji se zauzima Ryan uništit će i sustav zdravstvene zaštite starijih osoba - Medicare, upozorili su demokrati.

U nedjelju, Romney i Ryan obećali su 'veliki povratak' SAD-a u slučaju da budu izabrani 6. studenoga.Mitt Romney je u govoru u Mooresvilleu u Sjevernoj Karolini najavio 'dobru vijest o velikom povratku Sjedinjenih Država' i poručio da s predsjednikom Obamom Sjedinjene Države postaju sve više poput Europe, s 'visokom kroničnom nezaposlenosti, slabim rastom plaća i nadomak proračunskog sloma'.

'Ne želim da to bude poput Europe, želim Ameriku', dodao je Romney koji je već ismijavao Stari kontinent tijekom kampanje.