CRKVA PROTIV GAY BRAKOVA

Obama na udaru američkih biskupa

07.03.2011 u 12:10

Bionic
Reading

U Američkoj biskupskoj konferenciji smatraju neshvatljivom odluku predsjednika Baraka Obame da on i njegova administracija ubuduće neće braniti 15 godina staru američku definiciju braka kao pravno uređene zajednice muškarca i žene

'SAD i vlada imaju dužnost prepoznati brak kao zajednicu jednog muškarca i jedne žene i štititi je', istaknuo je predsjednik Američke biskupske konferencije, nadbiskup New Yorka, Timothy M. Dolan.

Obama je krajem veljače odlučio da američko Ministarstvo pravosuđa na sudovima više ne brani odredbe Zakona o obrani braka, koji je usvojen 1996. godine, za vrijeme predsjednika Billa Clintona.

'Svojom odlukom predsjednik Obama učinio je mogućim neprihvatljivo redefiniranje pojma braka, rekao je nadbiskup. Tvrdnjom da se drukčiji oblici zajedništva diskriminiraju, od dubokih uvjerenja većine američkih građana napravio je karikaturu. Svaki čovjek ima pravo na pravdu, suosjećanje i poštovanje. Zakon o obrani braka u tome nikoga ne diskriminira, i takvo shvaćanje je uvreda za milijune građana', istaknuo je nadbiskup Dolan koji je uime Američke biskupske konferencije uputio i pismo kritike američkom predsjedniku.

Kalifornijski biskup Salvatore J. Cordileone, novi predsjednik Komisije za zaštitu braka Američke BK, nazvao je Obaminu odluku 'katastrofalnim neuspjehom' i teškom povredom obveze podjele vlasti. 'Ta i druge slične odluke državne uprave izazivaju zabrinutost za stanje demokracije u našoj zemlji', istaknuo je biskup Cordileone.
On i drugi katolički biskupi, kao i predstavnici drugih Crkava i vjerskih zajednica, u svojem su zajedničkom pismu pozvali američke zastupnike da ne podrže novu političku liniju jer je usmjerena protiv institucije braka.