ZAHTJEV IZ PAKISTANA

Obama mora zaustaviti napade bespilotnim letjelicama!

24.10.2013 u 07:43

Bionic
Reading

Pakistanski premijer Navaz Šarif koji je u službenom posjetu Washingtonu, zatražio je u srijedu od predsjednika Baracka Obame da zaustavi napade bespilotnim letjelicama.

‘Spomenuo sam pitanje bespilotnih letjelica na našem sastanku, inzistirajući da je potrebno zaustaviti takve napade’, rekao je Šarif novinarima nakon sastanka s Obamom u Bijeloj kući.

Američki predsjednik nije posebno spomenuo to pitanje pred novinarima, a u zajedničkoj izjavi objavljenoj nakon sastanka kaže se da su odnosi dviju zemalja ‘utemeljeni na principima poštivanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta’.

Od 2004. između 2.000 i 4.700 ljudi, među kojima stotine civila, ubijeno je u više od 300 napada bespilotnim letjelicama, u plemenskim zonama na sjeverozapadu Pakistana.

Šarif je već u utorak u govoru na jednoj konferenciji u Washingtonu naglasio da ‘korištenje bespilotnih letjelica nije samo kršenje suvereniteta zemlje već ide i nauštrb pakistanske borbe protiv terorizma’.

Obama je novinarima rekao da se ‘premijer jasno angažirao na smanjivanju učinaka terorizma na Pakistan’.

Odnosi Washingtona i Islamabada imali su posebnu tešku krizu nakon američkog napada u kojem je u svibnju 2011. ubijen Osama bih Laden koji se skrivao na pakistanskom teritoriju. Odnosi su danas najviše opterećeni pitanjem bespilotnih letjelica.

Obama je također obećao da će raditi na sporazumu s Afganistanom za razdoblje nakon 2014. koji će biti dobar i za Pakistan.

Do kraja 2014. iz Afganistana treba otići oko 87.000 vojnika NATO-a. Obama je izrazio uvjerenost u skoro postizanje sporazuma s afganistanskim vlastima, koji će ‘biti ne samo dobar za Afganistan, nego će dugoročno štititi i Pakistan’.