NOVA ANKETA

Obama je Antikrist za četvrtinu Amerikanaca

03.04.2013 u 12:52

Bionic
Reading

Svaki četvrti Amerikanac smatra da je predsjednik Barack Obama Antikrist, više od trećine vjeruje da je globalno zatopljenje podvala, a nešto više od polovice sumnja da tajna elita nastoji uspostaviti novi svjetski poredak, otkrila je anketa objavljena u utorak

Anketu s nizom neuobičajenih pitanja provela je tvrtka Public Policy Polling. Tako 13 posto Amerikanaca smatra Obamu Antikristom, 13 posto nije sigurno u to, dok je 73 posto anketiranih izjavilo da ipak misle da Obama nije Antikrist.

Prema anketi, 37 posto Amerikanaca drži globalno zatopljenje podvalom, a mršava većina od 51 posto ipak vjeruje znanstvenim istraživanjima. Nadalje, 28 posto ispitanih priklanja se teorijama zavjere o mračnom novom svjetskom poretku, 25 posto nije sigurno u to, a tek manje od polovice (46 posto) jasno je izjavilo da u njih ne vjeruje.

Anketa je ispitala stav Amerikanaca o nizu ekstravagantnih teorija današnjice i pokazala da im je sklona tek manjina. Tako 7 posto smatra da je spuštanje na Mjesec lažirano, 14 posto vjeruje u stvorenje Bigfoot, dok ih 4 posto vjeruje u to da svijetom upravljaju gmazovi vanzemaljci koji preuzimaju ljudski oblik.

Među ostalim, otkriveno je da tek 5 posto Amerikanaca vjeruje da je Paul McCartney umro u automobilskoj nesreći u 1996. te da ga je zamijenio dvojnik tako da Beatlesi mogu nastaviti s karijerom, a 11 posto i dalje drži da je američka vlada svjesno dozvolila terorističke napade 11. rujna 2001.

Cilj ankete bio je istražiti koliko politička uvjerenja glasača utječu na njihovu spremnost da se priklone teorijama zavjere. Ustanovilo se da stranačka opredijeljenost zahvaća i začudno područje teorija zavjera i ostalih paranoja. Tako je na temu globalnog zatopljenja čak 58 posto republikanaca uvjereno da se radi o podvali, dok 77 posto demokrata ne dijeli isto mišljenje. Isto tako, 20 posto republikanaca priklonilo se viziji Obame kao modernog Antikrista, nasuprot samo 6 posto demokrata.